10.05.2024
Телеканал NTD

Експерт: «Титан» піднімали з дна океану довго та важко

Експерт: «Титан» піднімали з дна океану довго та важко

Фахівці вивчають уламки глибоководного апарата «Титан», які недавно підняли з дна Атлантики. Їх виявив дистанційно керований..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Фахівці вивчають уламки глибоководного апарата «Титан», які недавно підняли з дна Атлантики. Їх виявив дистанційно керований батискаф «Одіссей» на глибині понад 3600 метрів.

«Титан», що належить компанії OceanGate Expeditions, зазнав аварії 18 червня на шляху до уламків «Титаніка». Його частини виявили через чотири дні.

[Енді Боуен, співробітник Океанографічного інституту]:
«Витягати предмети з глибини майже 4000 метрів – складне завдання».

Енді Боуен – головний інженер Океанографічного інституту Вудс-Гоул, що спеціалізується на дистанційно керованих підводних апаратах. Він не брав участі в операції з порятунку «Титана», але добре знає команду, яка це робила.

[Енді Боуен, співробітник Океанографічного інституту]:

«Цілком ймовірно, що операція містила опускання троса з надводного корабля, використання робота для фактичного прикріплення цього троса до відповідного спорядження, яке було прикріплене до предмета, а потім підйом на поверхню. І, звичайно, з такої глибини – це довгий шлях».

Судно з понівеченими уламками «Титана» прибуло до канадського порту в середу. Тепер експерти мають з’ясувати, що спричинило імплозію, тобто вибух судна всередину. Його буквально сплющило під тиском води.

Однією з причин аварії уважають те, що в корпусі батискафа з вуглецевого волокна згодом з’явилися мікротріщини. Саме через них конструкція не витримала.

На борту «Титана» було п’ятеро людей. Це британський мільярдер Геміш Гардінг, ветеран глибоководних досліджень із Франції Поль-Анрі Наржоле, засновник OceanGate Expeditions Стоктон Раш, а також пакистанський бізнесмен Шахзада Давуд та його син.

Примітно, що замість пакистанця та його сина могли опинитися інші пасажири.

Так, упродовж року Стоктон Раш намагався переконати вирушити в подорож інвестора з Лас-Вегаса Джея Блума та його 20-річного сина.

Блум був зацікавлений. Однак, як він сказав, його стурбували повідомлення про те, що «Титан» може бути небезпечним. Зрештою він відмовився в останню хвилину, хоча йому пропонували знижку розміром 150 тисяч доларів за особу.

Загалом кожен пасажир субмарини заплатив компанії по 250 тисяч доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Експерт: «Титан» піднімали з дна океану довго та важкоІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Поліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»Прем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаСтуденти в США й далі будують табори на території вишів, попри ризик бути відрахованимиУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки Ірану

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: