13.05.2024
Телеканал NTD

Таємний об’єкт на Кубі може бути шпигунською базою Китаю

Таємний об'єкт на Кубі може бути шпигунською базою Китаю

Щебетання птахів і шум дерев — таке собі карибське умиротворення. Але, як припускають, коло цього сонного..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Щебетання птахів і шум дерев — таке собі карибське умиротворення.

Але, як припускають, коло цього сонного кубинського села, під назвою Бехукаль, розташований об’єкт, який довгий час був центром збору розвідданих. Там також колись були радянські ядерні боєголовки.

Нині великі параболічні антени частково закриває рослинність. Табличка попереджає: «Не входити. Військова зона».

Уряд США вважає, що Китай використовує базу, яка всього за 190 кілометрів від Флориди, для перехоплення електронних повідомлень США. Такого висновку дійшла Федеральна комісія зі зв’язку в листопаді 2022 року.

Ця тема знову сплила після недавньої публікації у Wall Street Journal. Посилаючись на неназваних американських офіційних осіб, видання повідомило, що Китай створює на Кубі шпигунську базу для стеження за США, і що це викликає побоювання в чиновників.

Білий дім цю статтю не прокоментував. Пекін заяву спростував.

Однак щодо цього висловився держсекретар США Ентоні Блінкен.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:

«Відповідно до наявної в нас інформації, КНР у 2019 році провела на Кубі модернізацію своїх засобів збору розвідувальних даних».

Влада Куби назвала заяви про китайську базу на острові неправдивими. Жителі Бехукаля теж уважають за краще мовчати про таємний військовий об’єкт.

[житель Бехукаля]:

«Я не знаю… Знаю, що це військовий об’єкт. Вам туди не можна».

Бехукаль опинився в центрі уваги 1962 року. Тоді американські літаки-розвідники виявили там шахти для радянських ядерних боєголовок.

Тоді Москва прибрала ракети, але багато хто вважає, що саме в той час США й Радянський Союз були найближчими до ядерної війни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Таємний об’єкт на Кубі може бути шпигунською базою КитаюЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогуКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорУперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до ЄвропиООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: