12.02.2024
Телеканал NTD

Близько 25 миротворців НАТО було поранено під час зіткнень на півночі Косово

Близько 25 миротворців НАТО було поранено під час зіткнень на півночі Косово

Близько 25 миротворців НАТО, які захищали три ратуші на півночі Косова, було поранено під час зіткнень..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Близько 25 миротворців НАТО, які захищали три ратуші на півночі Косова, було поранено під час зіткнень із сербськими протестувальниками в понеділок. Водночас президент Сербії Александар Вучич привів армію у стан максимальної бойової готовності.

Ситуація загострилася після виборів до місцевих муніципалітетів на півночі Косова, де більшість жителів – етнічні серби. Мерами обрали албанців, після чого серби вийшли на протести, забарикадувавши входи до адміністрації.

У Звечані проти протестувальників застосували перцевий газ. Ті у відповідь кидали світлошумові гранати та інші важкі предмети. А в Лепосавичі миротворці обнесли ратушу колючим дротом, щоб захистити її від сотень розгніваних сербів.

Вучич звинувачує у сплеску насильства прем’єр-міністра Косова Альбіна Курті. Водночас він закликає сербів у Косові уникати зіткнень із солдатами НАТО.

[Александар Вучич, президент Сербії]:
«Я закликаю сербів у Косово – і я знаю, що вони відчувають і як їм важко – не вступати в конфлікт із НАТО. Не тому, що я боюся чи тому, що хтось із нас боїться. Нам утрачати нічого. Просто це те, чого Курті хоче найбільше».

Водночас президент Косово Вйоса Османі виступила з аналогічними звинуваченнями на адресу Вучича. Вона написала, що «незаконні сербські структури напали на косовську поліцію, офіцерів миротворчих сил та журналістів». Також вона додала, що «усі, хто виконує накази Вучича щодо дестабілізації обстановки на півночі Косова, мають постати перед судом».

Очолювана НАТО миротворча місія у Косові засудила насильство. Вона заявила, що кілька солдатів її італійського та угорського контингентів «зазнали необґрунтованих нападів та дістали переломи, а також опіки внаслідок вибуху запальних пристроїв».

Вучич повідомив, що 52 серби зазнали поранень, троє з них – серйозних.

Північні серби не визнають незалежності Косова, оголошеної у 2008 році. Вони вважають своєю столицею Белград.

Етнічні албанці становлять понад 90% населення Косова загалом, але північні серби вже давно вимагають створення автономних муніципалітетів.

Водночас у правоохоронних органах тут з минулого року працюють лише албанці, бо серби на знак протесту звільнилися з багатьох держустанов та служб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Близько 25 миротворців НАТО було поранено під час зіткнень на півночі КосовоСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониУ Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентівООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламенту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: