06.05.2024
Телеканал NTD

Курс ліри впав до рекордно низького рівня й далі знижується

Курс ліри впав до рекордно низького рівня й далі знижується

Курс турецької ліри впав на понад 7 % — до рекордно низького рівня. Він уперше перевищив..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

Курс турецької ліри впав на понад 7 % — до рекордно низького рівня. Він уперше перевищив 23 ліри за долар і далі знижується. Це найшвидший обвал турецької валюти після кризи 2021 року.

Поштовхом до падіння стало переобрання президента Тайїпа Ердогана. Відтоді ліра втратила 13 % вартості щодо до долара, а з початку року — уже 33 %.

Як причину економісти називають відмову влади Туреччини від валютних інтервенцій. Як припускають, це може свідчити про те, що Ердоган вирішив повернутися до традиційнішої грошово-кредитної політики. Міністром фінансів і головою держскарбниці він призначив колишнього стратега американського банку Merrill Lynch Мехмета Шимшека. А той обіцяє прозорість, передбачуваність і відповідність міжнародним нормам.

[Енвер Еркан, економіст]:

«І хоч ми очікуємо серйозного підвищення ставки на майбутніх засіданнях центробанку, ми бачимо рух турецької ліри в негативний бік. Ми бачимо деяке знецінення через механізм вільного ринку й послаблення контролю, послаблення регулювання. Турецька ліра наблизилася до своєї реальної вартості».

У попередні роки Ердоган проводив не зовсім стандартну монетарну політику. Вона полягала в тому, що через високі відсоткові ставки зростає інфляція, а тому їх треба знижувати. Але в такому разі виробники змушені були перекладати підвищені витрати на покупців, через що ціни однаково зростали.

Попри двозначні показники інфляції, Центробанк Туреччини з 2021 року тричі знижував ключову процентну ставку. Це спричинило різкий стрибок цін та обвал ліри. Торік восени інфляція перевищила 85 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: