02.04.2024
Телеканал NTD

Криза рівня життя в Туреччині поставила під загрозу переобрання Ердогана

Криза рівня життя в Туреччині поставила під загрозу переобрання Ердогана

Турецький перукар Хакім багато років голосував за Таїпа Ердогана та його «Партію справедливості й розвитку». Але..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Турецький перукар Хакім багато років голосував за Таїпа Ердогана та його «Партію справедливості й розвитку». Але тепер каже, що 14 травня на виборах президента віддасть свій голос за когось іншого. Причина в тому, що купівельна спроможність багатьох турків впала настільки, що вони не можуть купити навіть основні товари.

[Хакім Екінчі, перукар]:

«Відповідальні ті, хто нами управляє. Вони ухвалюють усі рішення щодо економіки та країни. І, гадаю, їхні рішення неправильні. Я був прихильником партії ПСР. Але тепер голосувати за них не збираюся».

Ердоган і його помірно-ісламістська партія ПСР досить довго утримували ядро виборців, що переважно складається з консервативних мусульман із низьким доходом. Сприяло десятиріччя економічного зростання.

Але криза рівня життя підриває популярність турецького лідера.

[Біроль Баскан, політолог]:

«Причина, через яку ця партія постійно перемагала, у тому, що вона приносила виборцям певні матеріальні блага. Але вперше сталося так, що це диво більше не працює через економіку, через високу інфляцію і вартість життя».

У квітні ціни на харчі в Туреччині зросли на 54 %. Водночас ось уже п’ять років щорічна інфляція виражається двозначним числом. Її темпи прискорились у 2021 році, коли на тлі валютної кризи Ердоган ухвалив непопулярне рішення про урізання процентних ставок.

[продавець]:

«Чому я не голосую за Ердогана? Бо я продавець. Уряд має знайти рішення, а він діє як мій конкурент».

[житель Стамбула]:

«Влада підвищила зарплату на 30 %, а інфляція становить 150–200 %. Турецький Інститут статистики каже, що інфляція нижча, але це неправда. Ціни втричі-вчетверо більші, ніж заявлені ними цифри».

[житель Стамбула]:

«Фарш коштує 330 лір за кілограм, а м’ясо ще дорожче. Людям радять купувати баранину, але чи можемо ми собі це дозволити на наші пенсії?»

[жителька Стамбула]:

«Ми не можемо купити м’ясо. Можемо дозволити собі три чи п’ять штук цих овочів. Але якщо купимо сьогодні, завтра вже грошей не буде».

Деякі опитування показують, що Ердоган відстає від свого головного опонента Кемаля Киличдароглу. Хоча останнім часом розрив зменшився. Як уважають, у парламенті опозиція теж може отримати незначну більшість.
Коротке посилання на цю сторінку:

Криза рівня життя в Туреччині поставила під загрозу переобрання ЕрдоганаПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з Італією

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: