02.08.2024
Телеканал NTD

470 песо за долар: в Аргентині й далі знецінюється національна валюта

470 песо за долар: в Аргентині й далі знецінюється національна валюта

Падіння аргентинського песо боляче вдарило по текстильній галузі. Ціни на тканину в країні зросли більш ніж..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Падіння аргентинського песо боляче вдарило по текстильній галузі. Ціни на тканину в країні зросли більш ніж удвічі всього за місяць.

Імпортери кажуть, що мають продавати свою продукцію за офіційним курсом, який становить коло 220 аргентинських песо за долар. Проте через квоти на імпорт і затримки в постачаннях їм доводиться дедалі частіше встановлювати ціни за курсом, що на чорному ринку, який сягає 470 песо за долар.

[Сусана Хабіб, продавчиня та імпортерка тканин]:

«Через долар ціни зросли втричі-вчетверо. Більшість із нас працює з імпортними товарами, нитки імпортують. Я теж імпортую, тому через долар треба постійно крутитися».

Тепер продавці закликають уряд розв’язати проблему величезного відриву офіційного курсу від курсу, що на чорному ринку, який перевищує 100 %.

[Ігнасіо Феррарі, продавець тканин]:

«Люди після підвищення курсу долара поспішають закупитися. Вони знають, що найближчими днями їхня купівельна спроможність знизиться ще більше».

[Елія Гаррідо, пенсіонерка]:

«Тканина стала вдвічі дорожчою. Наскільки я знаю це тому, що її імпортують за долари. Ми були тут місяць тому. Вирішили знову піти в магазин і побачили, що ціни дуже зросли. Грошей ні на що не вистачає. Вони знецінюються. Банкноти найвищого номіналу вже замало, щоб купити метр тканини».

А в ательє кажуть, що тепер рідко замовляють новий одяг.

[Марія Тереза Педулья, кравчиня]:

«Різниця дуже помітна. Раніше я ніколи не перешивала одяг. А тепер його приносять, щоб перешити, бо не можуть купити новий. Вони не можуть потягнути ці ціни, бо зарплат не вистачає».

Річна інфляція в Аргентині перевищує 100 %. Вона зростає на тлі найбільшої за шість років посухи, яка призвела до зменшення експорту й посилила тиск на й так мізерні доларові резерви.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: