10.11.2024
Телеканал NTD

На Гаваях знову вивергається вулкан Кілауеа

На Гаваях знову вивергається вулкан Кілауеа

Потоки розпеченої лави знову викидає вулкан Кілауеа, що на гавайському Великому острові. Геологічна служба США запровадила..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Потоки розпеченої лави знову викидає вулкан Кілауеа, що на гавайському Великому острові. Геологічна служба США запровадила червоний код авіаційної небезпеки. Попереднє виверження почалося в січні й тривало до березня.

Зараз Кілауеа дуже активний, але виверження відбувається лише в кратері Галемаумау. За даними Геологічної служби, підвищена сейсмічна активність обумовлена рухом магми в надрах. Фахівці спостерігають за виверженням і залежно від його характеру переглядатимуть рівень небезпеки.

Кілауеа — один із найактивніших вулканів на землі. Більша його частина входить до складу національного парку «Гавайські вулкани». Це наймолодший із наземних гавайських вулканів. Його висота 1200 метрів над рівнем моря. Основа розташована на дні Тихого океану на глибині п’ять із половиною кілометрів.

Кілауеа — це щитовий вулкан із кальдерою. Він має безліч бічних кратерів і кілька шлакових конусів, з яких витікає лава.

Значні виверження Кілауеа почали документувати наприкінці XVIII століття. З 1983 року майже завжди активний. У 2018-му тут сталася низка землетрусів і велике виверження. Лава спалила сотні будинків та споруд. Тисячі людей було евакуйовано.
Коротке посилання на цю сторінку:

На Гаваях знову вивергається вулкан КілауеаФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїУ Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентівВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на Ізраїль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: