20.12.2024
Телеканал NTD

Як дітей із міських нетрів навчають програмування

Як дітей із міських нетрів навчають програмування

Мешканці міських нетрів столиці Кенії мають мало шансів здобути гарну освіту й роботу. Утім, одна місцева..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Мешканці міських нетрів столиці Кенії мають мало шансів здобути гарну освіту й роботу. Утім, одна місцева жителька дає надію на ліпше майбутнє. 29-річна Реніс Овіно організувала курси програмування, на яких навчає роботи з різними комп’ютерними програмами, а також робототехніці.

Клас оснащено сучасним обладнанням, зокрема ноутбуками й роботами. Багатьох дітей це вражає, адже в нетрях часто немає навіть водопроводу чи електрики.

[Реніс Овіно, засновниця курсів]:

«Більшість програм для дітей у Найробі коштують від 5000 кенійських шилінгів, тобто коло 50 доларів. Батьки в нетрях Кібера взагалі не можуть собі такого дозволити. Наша програма пропонує урок за 50 шилінгів. Батьки можуть це сплатити, а діти можуть учитися. Це крок до ліпшого майбутнього».

Проєкт частково фінансують благодійні організації. Коли дитина долучається до програми, її спочатку навчають основ роботи з комп’ютером. Потім вона переходить до веброзроблення, а також дизайну застосунків та ігор для смартфонів.

За час існування курсів учні вже змогли розробити повнофункціональні вебсайти та застосунки.

Реніс започаткувала програму у 2015 році. На перші заняття приходило десять дітей. Тепер завдяки співпраці зі школами курс охопив понад 2000 учнів.

У Кібері більшість дітей у позаурочний час займаються танцями та футболом.

Овіно сподівається, що курси робототехніки зроблять молоде покоління більш підготовленим і здатним адаптуватися до ринку праці в Африці, де програмування має дедалі більший попит.

[Гемеді Мбіу, відвідувач курсів]:

«Мені подобається грати у футбол, але коли я почав кодувати, це мене дуже зацікавило. Я вирішив залишити футбол і присвятити час кодуванню, бо воно допомагає мені програмувати м-ботів, і це весело».

Тим часом Овіно хоче не лише навчати дітей, а й шукати їм роботу. Вона планує вести переговори з компаніями, щоб ті брали випускників на стажування.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як дітей із міських нетрів навчають програмуванняСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїСтаріння населення Японії змінює ринок підгузківВенеційці раді: кількість туристів у групах обмежили до 25Без їжі та постачання: жителі столиці Гаїті голодуютьГробниці римської доби з розкішними розписами готують до відкриття в ІзраїліЧи допоможуть комахи розв’язати проблему голоду в ДР КонгоНадмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнериНавала крокодилів: в Австралії намагаються зменшити чисельність небезпечних хижаківЛісові пожежі в Болівії та Бразилії: під загрозою люди та історичні об’єкти

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: