20.02.2024
Телеканал NTD

«Шукаю межі можливого»: уже рік не користується міською електрикою житель Нью-Йорка

«Шукаю межі можливого»: уже рік не користується міською електрикою житель Нью-Йорка

Слова не мають розходитися зі ділом. Це давнє прислів'я надихнуло жителя Нью-Йорка змінити спосіб життя. Джошуа..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Слова не мають розходитися зі ділом. Це давнє прислів’я надихнуло жителя Нью-Йорка змінити спосіб життя. Джошуа Сподек — професор та блогер. Він виступає за збереження природи й ресурсів планети.

Десять років тому чоловік відмовився від купівлі упакованих продуктів. З 2016 року не літає літаками, а з 2019-го не викидає сміття. У 2021-му відключив від електроживлення холодильник. Торік у травні повністю перестав користуватися міською електромережею.

[Джошуа Сподек, блогер]:
«Люди гадають, що це ускладнює життя. Але це чудово. Це приємно й економить гроші. Це весело».

Спочатку Джошуа хотів протриматися без електроенергії місяць. Купив уживаний акумулятор та сонячну панель. Щодня підіймається на дах, долаючи одинадцять поверхів. Ліфтом теж не користується. Нагорі заряджає батарею.

[Джошуа Сподек, блогер]:

«Узимку можна було заряджати лише з 11 ранку до 3 години дня. Сонце стояло низько, тож повністю зарядити батарею вдавалося не завжди. Тепер заряджати можна з 9-ї ранку».

До акумулятора чоловік під’єднує ноутбук чи мультиварку. Перші пів року було важко. Але потім блогер зрозумів, що спокійно протримається рік. Наразі планує продовжити експеримент.

[Джошуа Сподек, блогер]:
«Якби мені раніше сказали спробувати так жити, я не став би завдавати собі клопоту. Але тепер показую, що це можливо. Я, як дослідник, шукаю межі цього можливого».

Джошуа також збирає в ресторанах і кафе невикористані харчі, які інакше б потрапили в сміттєвий бак. Відвозить їх у район Челсі, де просто на вулиці стоять громадські холодильник й шафа. Тут діє принцип: бери, що треба й залишай, що можеш. Нужденні містяни можуть брати звідси будь-що безплатно.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Шукаю межі можливого»: уже рік не користується міською електрикою житель Нью-ЙоркаНафтові плями зіпсували узбережжя Карибського моря у ВенесуеліНова Зеландія майже потроїла податок на іноземних туристівСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїМалайзія розробила план опіки над орангутангами для імпортерів пальмової оліїЛісові пожежі в Болівії та Бразилії: під загрозою люди та історичні об’єктиЧерез посуху Сицилія може втратити рідкісну породу кіз ГіргентанаФермери Зімбабве намагаються заробити на зростанні світового попиту на лохинуКолишні казарми жандармерії в центрі Парижа перетворили на доступне житлоГрецькі фермери після повеней зіткнулися з новим лихом — козячою чумою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: