18.07.2024
Телеканал NTD

У підземні бункери албанського міста Кукес водитимуть туристів

У підземні бункери албанського міста Кукес водитимуть туристів

Ласкаво просимо до підземелля албанського міста Кукес. Це ціла мережа тунелів, що формує справжнє місто. Укриття..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Ласкаво просимо до підземелля албанського міста Кукес. Це ціла мережа тунелів, що формує справжнє місто. Укриття збудували комуністичні лідери, побоюючись вторгнення з Югославії. Тепер ці тунелі хочуть перетворити на туристичний об’єкт.

Місцева влада має намір їх відновити, щоб показувати гостям, як планували розміщувати людей на строк до пів року.

[Гаджі Ценай, військовик у відставці]:
«Їх треба зберегти. Але на це потрібні гроші. Особисто я хотів би, щоб вони завжди були готовими до використання. Хто знає».

Підземелля в Кукесі було найбільшим оборонним укріпленням в Албанії. Воно йде вглиб на 30 метрів, це сім поверхів. Усі стіни бетонні, завтовшки пів метра. Усередині могло поміститися до 30 тисяч цивільних.

[Букурош Онузі, керівник музейного проєкту]:

«Підземне місто почали будувати в 70-х роках, а закінчили у 91–92-му. Працювали 22 роки. Там 5–7 кілометрів тунельних відгалужень, що охоплюють усе місто».

У вентильованих залах розмістили пекарню, школу, лікарню, пологовий будинок, прокуратуру, поліцію та радіостанцію. Також там була друкарня й тир.

Наразі для туристів відкрили лише підземний центр командування, що на околиці міста.

[Букурош Онузі, керівник музейного проєкту]:
«Ми бачимо велику зацікавленість. Особливо іноземців, які не жили за комуністів, а також молоді, яка також нічого про це не знає і не жила за комуністів».

У 1949-му році комуністичний диктатор Енвер Ходжа розірвав зв’язки з Югославією, у 61-му — з СРСР, а в 78-му — з Китаєм. Він посварився з усіма лідерами, не приставши на їхні умови.

Після цього він почав створювати тунелі в усій країні. У столиці збудували лише два бункери. Вони були призначені для комуністичного керівництва. А загалом у всій Албанії викопали коло 175 тисяч бункерів.
Коротке посилання на цю сторінку:

У підземні бункери албанського міста Кукес водитимуть туристівАнглія повернула Австралії списи аборигенів, які вивіз Джеймс КукВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимівБалабан — душа музичної культури АзербайджануБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестивальВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуПрогулянка найромантичнішим садом світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: