05.11.2024
Телеканал NTD

Судову реформу в Ізраїлі відклали через бурхливі протести

Судову реформу в Ізраїлі відклали через бурхливі протести

На тлі протестів в Ізраїлі прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу взяв паузу. Він відклав ухвалення рішення щодо спірної..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

На тлі протестів в Ізраїлі прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу взяв паузу. Він відклав ухвалення рішення щодо спірної судової реформи до наступного місяця. До того часу шукатиме компроміс.

Небувалих масштабів та інтенсивності протести могли перерости в ще більше насильство, а також ставили під загрозу існування коаліції Нетаньягу.

У телезверненні прем’єр сказав, що намагався уникнути громадянської війни.

Опозиційні партії заявили, що прагнутимуть досягти угоди з урядом. Експрем’єр Яїр Лапід зазначив, що опозиції потрібно переконатися, що Нетаньягу не блефує.

Водночас міністр юстиції Ярів Левін, який відповідає за реформу, сказав, що, як член керівної партії, ухвалить будь-яке рішення прем’єра.

Люди тижнями виходили на вулиці, протестуючи проти реформи. Згідно з нею, законодавці дістають змогу призначати суддів, а сам Верховний суд утрачає право скасовувати рішення уряду.

Нетаньягу каже, що реформа має врівноважити повноваження гілок влади. Він також обіцяє, що громадянські права не постраждають.

Недавно він звільнив міністра оборони, бо той був проти реформи. Як наслідок, протести спалахнули з новою силою. Також через страйк припинилися польоти в Аеропорту імені Бен-Гуріона.

Рішення прем’єра про відтермінування дістало міжнародне схвалення.

[Карін Жан-П’єр, прессекретар Білого дому]:
«Ми вітаємо цю заяву. Це можливість забезпечити додатковий час і місце для компромісу. Компроміс — це якраз те, до чого ми закликали».

Ця криза — одна з найбільших у політичній історії Ізраїлю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Судову реформу в Ізраїлі відклали через бурхливі протестиНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставку137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: