28.09.2024
Телеканал NTD

Жителі північного заходу Сирії не вірять у швидке відновлення після землетрусів

Жителі північного заходу Сирії не вірять у швидке відновлення після землетрусів

Житель Сирії Хусейн утратив надію на те, що колись відновить свій будинок і бізнес у місті..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Житель Сирії Хусейн утратив надію на те, що колись відновить свій будинок і бізнес у місті Джандаріс, що на північному заході Сирії. Лютневий землетрус знищив справу всього його життя.

[Хусейн Манкаві, житель Сирії]:
«Мав п’ять ділянок землі, і всі наші будинки зруйновані».

Землетруси, що почалися 6 лютого, стали найбільшим стихійним лихом у сучасній історії Сирії і Туреччини. У двох країнах загинуло понад 56 тисяч людей.

Уряд Туреччини пообіцяв упродовж року відновити понад 300 тисяч будинків. У Сирії створили фонд для постраждалих і пропонують тимчасове житло. Але навряд чи гроші виділятимуть районам, які контролюють повстанці.

Мова йде про північний захід Сирії, де живе Хусейн та ще чотири з половиною мільйони сирійців. Водночас через війну коло половини з них ще до лиха мешкали в наметах.

Міжнародні організації регулярно намагаються дістати доступ до зони лиха. Але централізованої роботи там не вели.

За даними ООН, після першого землетрусу в регіоні понад 100 тисяч осіб не може повернутися у свій дім. Звернутися їм нікуди, тож усе роблять самотужки.

У Джандарисі ремонт потрібен половині із 48 шкіл. Те саме стосується більшості доріг та 20 кілометрів мереж водопостачання та каналізації.

Недавно Євросоюз пообіцяв виділити на відновлення Туреччини коло семи мільярдів євро. Водночас щодо Дамаска в ЄС діють санкції. У Брюсселі кажуть, що фінансуватимуть лише гуманітарну допомогу, а не повномасштабну реконструкцію.

Ще до землетрусу на північному заході Сирії зводили багатоповерхівки для переселенців. Нині ж адаптують не лише плани, а й будівельні проєкти, адже багато хто тепер хоче жити в одноповерхових чи двоповерхових будинках.

До того ж скоро може забракнути будматеріалів. Більшість доставляли з Туреччини. Але там зараз попит на них теж підвищений.

Водночас із початку лютого коло 55 тисяч сирійців повернулося з Туреччини на батьківщину. Це може посилити тиск на організації, які працюють над відновленням.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жителі північного заходу Сирії не вірять у швидке відновлення після землетрусівСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуКанада обмежить час роботи для іноземних студентівІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиВ Україні новий головнокомандувачЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударів100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочин

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: