28.09.2024
Телеканал NTD

Масштабні протести спалахнули в Ізраїлі на тлі звільнення міністра оборони

Масштабні протести спалахнули в Ізраїлі на тлі звільнення міністра оборони

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці в Ізраїлі. Це сталося після того, як прем'єр Біньямін Нетаньягу звільнив..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці в Ізраїлі. Це сталося після того, як прем’єр Біньямін Нетаньягу звільнив міністра оборони Йоава Галанта, який виступив проти запланованої судової реформи.

Протестують у Тель-Авіві, Єрусалимі, Хайфі, Беер-Шеві та інших містах. Люди блокують траси, палять вогнища та скандують «Демократія!».

У Єрусалимі протестувальники зібралися біля резиденції президента. А в Тель-Авіві поряд із шосе Аялон між протестувальниками та поліцією сталася сутичка. Декого затримали. Було використано водомет.

[протестувальник]:
«Я до кінця не впевнений, але ми не маємо іншого вибору, окрім як боротися. Саме це треба робити».

Керівна коаліція каже, що судова реформа спрямована на те, щоби зменшити вплив Верховного суду та відновити баланс між гілками влади.

Опозиція та багато ізраїльтян уважають, що реформа зруйнує демократичні підвалини держави.

Якщо закон ухвалять, він дасть керівній коаліції майже повний контроль над обранням суддів Верховного суду. До того ж сам суд утратить право скасовувати рішення уряду. У конституційному комітеті кнесету вже завершили розгляд законопроєкту. Тепер його мають подати до парламенту.

Міністр оборони, ще коли був на посаді, сказав, що протести, які тривають уже кілька місяців, загрожують безпеці країни. За його словами, протестні настрої існують також в армії та силах безпеки.

Водночас Нетаньягу, який ушосте за свою політичну кар’єру обійняв посаду прем’єра, уважає протести спробою усунути його від влади. Щодо нього ведуть три кримінальні справи про корупцію. Він своєї провини не визнає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Масштабні протести спалахнули в Ізраїлі на тлі звільнення міністра оборониГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніДесятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: