13.02.2024
Телеканал NTD

Ресторан у Швеції пропонує страви з продуктів нетоварного вигляду

Ресторан у Швеції пропонує страви з продуктів нетоварного вигляду

Ресторан у шведському місті Мальме пропонує страви, виготовлені лише з харчів, які зазвичай просто викидають. Так..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Ресторан у шведському місті Мальме пропонує страви, виготовлені лише з харчів, які зазвичай просто викидають. Так хочуть показати скільки хороших продуктів опиняється на звалищі.

Співвласники Еллінор та Ерік звільнилися з ресторану, який має зірку Мішлен, щоб у травні 2018 року відкрити свій заклад під назвою Spill. Шведською це означає «відходи».

Меню тут планують уранці того ж дня. Усе залежить від набору доставлених продуктів.

[Ерік Андерссон Молін, співвласник ресторану]:
«Гадаю, що одна з причин, чому склади постачальників переповнені, а продукти однаково викидають — це непрезентабельний вигляд їжі, а ще термін придатності».

Із 7-ї ранку команда кухарів приймає та сортує інгредієнти. Саме вона вирішує, що безпечно використовувати, а що ні. У багатьох продуктів, зокрема м’яса чи овочів, термін придатності ось-ось закінчиться. А деякі просто мають візуальні дефекти.

[Ерік Андерссон Молін, співвласник ресторану]:
«Ми не рятуємо світ, абсолютно ні. Ми допомагаємо постачальникам не марнувати харчові відходи. Якщо ми цього не зробимо, то їх викинуть».

Партнери планують цього року відкрити в Мальме ще один ресторан із такою ж концепцією.

[Еллінор Ліндблом Молін, співвласниця ресторану]:
«Хотілося б, щоб викидати їжу було не так просто, як зараз, щоб це теж було невигідно. Однак ми не політики й не знаємо, як це втілити в життя, тому просто подаємо такий приклад».

Ця концепція виявилася популярною серед відвідувачів.

[Софія Сундбом, відвідувачка]:
«Їсти харчові відходи — дуже гарна ідея. Я приходжу сюди принаймні раз на тиждень. Тут їм м’ясо вже не з таким важким серцем, бо знаю, що, мабуть, його й так би викинули».

За підрахунками Євростату, у 2020 році в ЄС утворилося майже 57 мільйонів тонн харчових відходів. Це 127 кілограмів на одного жителя. Як припускають, на смітнику опинилося коло 10 % харчів, доступних споживачам.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ресторан у Швеції пропонує страви з продуктів нетоварного виглядуФранцузькі пекарі побили рекорд Гіннеса з найдовшого у світі багетаПерегони на дитячих велосипедах влаштували для дорослих у СШАДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Австралійка побудувала енергоощадний будинок у вигляді кількох іглуФіліппінець перетворив свій будинок на громадську бібліотекуНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамСобача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні БарселониЖитель Торонто перетворив свій будинок на ексцентричний витвір мистецтваВ Австралії названі бабусі простягають руку допомоги молодим мамам

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: