Співвласники Еллінор та Ерік звільнилися з ресторану, який має зірку Мішлен, щоб у травні 2018 року відкрити свій заклад під назвою Spill. Шведською це означає «відходи».
Меню тут планують уранці того ж дня. Усе залежить від набору доставлених продуктів.
[Ерік Андерссон Молін, співвласник ресторану]:
«Гадаю, що одна з причин, чому склади постачальників переповнені, а продукти однаково викидають — це непрезентабельний вигляд їжі, а ще термін придатності».
Із 7-ї ранку команда кухарів приймає та сортує інгредієнти. Саме вона вирішує, що безпечно використовувати, а що ні. У багатьох продуктів, зокрема м’яса чи овочів, термін придатності ось-ось закінчиться. А деякі просто мають візуальні дефекти.
[Ерік Андерссон Молін, співвласник ресторану]:
«Ми не рятуємо світ, абсолютно ні. Ми допомагаємо постачальникам не марнувати харчові відходи. Якщо ми цього не зробимо, то їх викинуть».
Партнери планують цього року відкрити в Мальме ще один ресторан із такою ж концепцією.
[Еллінор Ліндблом Молін, співвласниця ресторану]:
«Хотілося б, щоб викидати їжу було не так просто, як зараз, щоб це теж було невигідно. Однак ми не політики й не знаємо, як це втілити в життя, тому просто подаємо такий приклад».
Ця концепція виявилася популярною серед відвідувачів.
[Софія Сундбом, відвідувачка]:
«Їсти харчові відходи — дуже гарна ідея. Я приходжу сюди принаймні раз на тиждень. Тут їм м’ясо вже не з таким важким серцем, бо знаю, що, мабуть, його й так би викинули».
За підрахунками Євростату, у 2020 році в ЄС утворилося майже 57 мільйонів тонн харчових відходів. Це 127 кілограмів на одного жителя. Як припускають, на смітнику опинилося коло 10 % харчів, доступних споживачам.
Коротке посилання на цю сторінку: