28.12.2024
Телеканал NTD

Протестувальники в Парижі підпалювали сміття після провалу вотуму недовіри

Протестувальники в Парижі підпалювали сміття після провалу вотуму недовіри

Хаос запанував на вулицях Парижа в понеділок. Запеклі протести спалахнули після того, як уряд Емманюеля Макрона..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Хаос запанував на вулицях Парижа в понеділок. Запеклі протести спалахнули після того, як уряд Емманюеля Макрона буквально протиснувся через вотум недовіри в парламенті. Голосування скликали через украй непопулярну пенсійну реформу, яку ухвалили за особливою процедурою — без схвалення законодавців.

Протестувальники підпалювали сміття, яке накопичилося на вулицях французької столиці через страйки комунальних робітників. Кількох людей арештували.

Подібна картина була й в інших французьких містах, таких як Лілль та Бордо. Там сотні протестувальників скандували «Макроне, іди у відставку!». Поліція застосувала сльозогінний газ.

[житель Бордо]:
«Вотум недовіри не став для нас великим сюрпризом. Але він тільки зробить наш рух більшим. І це не єдина зброя, яку ми маємо в цій політичній, соціальній та інституційній кризі».

Макрон каже, що його реформа потрібна для утримання пенсійного бюджету на плаву. І результат голосування в парламенті став для нього успіхом. За вотум недовіри проголосувало 278 депутатів. Щоб його ухвалити, потрібно було на десять більше.

Деякі законодавці закликали прем’єр-міністра піти у відставку. Коли в понеділок вона виступала в парламенті, вони вийшли на знак протесту.

[Елізабет Борн, прем’єр-міністр Франції]:
«Це законодавці, які заперечують свою роль у парламенті та стверджують, що вулиці легітимніші за державні установи».

Водночас опоненти вважають, що рішення обійти парламентське голосування щодо законопроєкту підірвало довіру до уряду.

Профспілки та опозиційні партії обіцяють і далі протестувати.

Сутички та погроми останніми днями нагадують схожі заворушення 2018 року. Тоді люди були невдоволені підвищенням цін на пальне.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протестувальники в Парижі підпалювали сміття після провалу вотуму недовіриАфіни накрила пилова буря із СахариНайбільший у світі круїзний лайнер «Ікона морів» уперше вирушив у плавання з пасажирамиУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуПівнічна Корея знову запустила крилаті ракети в море

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: