19.01.2024
Телеканал NTD

Стародавнє лівійське місто потребує захисту від вандалів

Стародавнє лівійське місто потребує захисту від вандалів

Це лівійське місто існує із часів Римської імперії. Але тепер стіни Сабрати вкриті графіті. У 2016..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Це лівійське місто існує із часів Римської імперії. Але тепер стіни Сабрати вкриті графіті.

У 2016 році ЮНЕСКО внесла цей об’єкт до списку Світової спадщини, яка перебуває під загрозою.

Колись це був центр фінікійської торгівлі. Нині пам’ятка переважно занедбана, і її поступово руйнують вандали.

Екскурсовод Адель Махмуд працює в місті ось уже 34 роки. Каже, що молодь часто не знає, як поводитися серед стародавніх споруд.

[Адель Махмуд, екскурсовод]:
«Ми звертаємося до наших матерів, наших дітей, наших старших, до нашої молоді та шкіл, які приїжджають сюди. Будь ласка, привозьте із собою гіда й досліджуйте стародавнє місто організованою групою».

Археологічні пам’ятки Лівії постраждали від хаосу й пограбувань, які почалися після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році.

Тепер екскурсоводи закликають владу допомогти зберегти об’єкти старовини.

[Адель Махмуд, екскурсовод]:
«Ми просимо департамент старожитностей та уряд, особливо уряд та прем’єр-міністра, звернути увагу на ці старожитності, бо вони тут уже тисячі років. Місто Сабрата побудоване з пісковику, який легко пошкодити».

ЮНЕСКО каже, що в Лівії досі нестабільно, і що пам’ятки потребують захисту. До того ж об’єкти старовини руйнуються під впливом погоди.

[Адель Махмуд, екскурсовод]:
«У місті є лазні, і взимку половина з них обвалилась».

Давнє місто також відоме своїм величезним римським театром. Водночас тут немає іноземних туристів. Це місце у вихідні відвідують лише сім’ї лівійців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавнє лівійське місто потребує захисту від вандалівСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуДо Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізаціїМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонТвори мистецтва з обрізків робить єгипетський теслярКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні форми

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: