20.11.2024
Телеканал NTD

Журналістське розслідування: як компанії виконують обіцянку переробляти кросівки

Журналістське розслідування: як компанії виконують обіцянку переробляти кросівки

На ринку в Індонезії журналіст Джо Брок придивляється до трекера на своєму телефоні. Той приводить його..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

На ринку в Індонезії журналіст Джо Брок придивляється до трекера на своєму телефоні. Той приводить його до купи старого взуття. Ось вони — сині кросівки, на які він кілька місяців тому поставив передавач, щоб відстежувати переміщення.

Але цей ринок не те місце, де вони мали опинитися. Адже влада Сінгапуру та один американський нафтохімічний гігант обіцяли їх переробити.

Що ж пішло не так?

[Джо Брок, журналіст]:
«Американська фірма об’єдналася з владою Сінгапуру, щоби перероблювати взуття. Вони казали, що візьмуть будь-яке взуття з гумовою підошвою, перероблять його й перетворять на бігові доріжки й дитячі майданчики».

Джо встановив трекери на кілька пар взуття, а потім здав їх у кілька десятків пунктів у всіх США, де американський нафтохімічний гігант й одна урядова сінгапурська агенція збирали старе взуття.

Фірма, що збирає в США взуття, виробляє хімікати, які застосовують у виготовленні пластмас та інших синтетичних матеріалів. Деякі з них є у кросівках.

Компанія заявляє, що створює цінні продукти з пластикових відходів.

Як з’ясував Джо Брок, поки що це лише обіцянки. Багато його пар взуття опинилися на ринку в Індонезії.

[Джо Брок, журналіст]:
«Я щойно купив ці кросівки в магазині на ринку в Джакарті за 300 000 рупій, це близько 20 доларів США. А тепер підемо в тихіше місце й переконаємося, що це та сама пара. Так і є».

Жодна з 11 пар із трекерами не потрапила на переробний завод у Сінгапурі. Натомість їх доставили на склад сінгапурського експортера товарів секонд-генду.

Водночас екологічні проєкти американської нафтохімічної компанії вже мають у Сінгапурі визнання. Торік торгова палата країни нагородила її за найстійкішу співпрацю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Журналістське розслідування: як компанії виконують обіцянку переробляти кросівкиУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиЯпонія додасть фінвалів до переліку видів для китобійного промислуМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняСрібна шахта відродила занепале боснійське містоСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: