18.08.2024
Телеканал NTD

Традиційні енергоощадні технології марокканських особняків знову на часі

Традиційні енергоощадні технології марокканських особняків знову на часі

Давні особняки Марракеша, або ріяди, мають одну з найліпших систем охолодження у світі. Цей будинок звели..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Давні особняки Марракеша, або ріяди, мають одну з найліпших систем охолодження у світі. Цей будинок звели п’ять століть тому. Абдессалам купив його у 2000 році. Потім 100 майстрів два роки його реставрували, щоб зберегти його конструкцію.

[Абдессалам Дамуссі, власник будинку]:
«Ми використовуємо матеріали, схожі на спресований ґрунт, як у давні часи. Іноді вони клали дерев’яні дошки. Стіни були метр завтовшки. Їх робили землебитними. Це була система ізоляції, завдяки якій узимку було тепло, а влітку — прохолодно».

Більшість ріядів будували на висоті 50 сантиметрів від землі на кам’яному фундаменті. Дахи робили з балок і покривали вапняком. Конструкція чудово утримувала тепло й забезпечувала відмінну звукоізоляцію.

Високі стелі створювали ілюзію великих кімнат, а дерев’яні подвійні двері не пропускали тепло.

Система пасивного охолодження робила такі особняки ідеальним місцем для життя незалежно від сезону. Але їх доповнювало довкілля. Поряд садили дерева, щоби створити додаткову тінь, а у внутрішньому дворику обов’язково був фонтан, який зволожував повітря.

[Бенджамін, турист із Великої Британії]:
«Що особливо цікаво в ріядах, то це симбіоз історії та ісламської спадщини. До того ж це дуже енергоощадна система. І ця ідея мені дуже подобається. Наприклад, у Лондоні рахунки за світло просто величезні».

Пасивне охолодження рідко можна побачити в сучасних будинках. Але в умовах енергетичної кризи такі характеристики стають популярними.

Так, нові будинки теж намагаються зводити за давніми технологіями. Цей поставили коло Марракеша. Його стіни завтовшки 50 сантиметрів. Стеля вигнута, щоб полегшити потік повітря. Вікна з подвійним склопакетом.

[Карим Ель-Ачак, архітектор]:
«Цей будинок ми не планували робити на 100 % екологічно чистим. Ми все ще використовуємо матеріали, які є на ринку, бо це питання вартості. Але наша мета — пасивне охолодження».

У цих краях клімат різкий, сухий та спекотний. уранці температура повітря може опускатися до 2 градусів Цельсія, а вдень підійматися до 45.
Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційні енергоощадні технології марокканських особняків знову на часіУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНАвстралійські шахтарі роблять асани, щоб позбутися стресуУ Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулкахТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Рекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 року

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: