05.08.2024
Телеканал NTD

Human Rights Watch закликає ООН відреагувати на доповідь про переслідування уйгурів у Китаї

Human Rights Watch закликає ООН відреагувати на доповідь про переслідування уйгурів у Китаї

ООН має вжити заходів щодо тяжкого становища сотень тисяч уйгурів та інших мусульман у Китаї. Про..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

ООН має вжити заходів щодо тяжкого становища сотень тисяч уйгурів та інших мусульман у Китаї. Про це заявила виконавчий директор правозахисної організації Human Rights Watch.

Тирана Хассан каже, що Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк має відреагувати на звіт про придушення уйгурів. Його торік у серпні опублікувала його попередниця Мішель Бачелет за кілька хвилин до закінчення її мандата.

У документі йдеться, що в китайському регіоні Сіньцзян уйгурів репресують і сотні тисяч тримають в ув’язненні.

[Тирана Хассан, виконавчий директор Human Rights Watch]:
«Ми хотіли би бачити, що Тюрк робить кроки для фактичного виконання своїх зобов’язань і готовий підтримувати принципи універсальності Загальної декларації прав людини, якій виповнюється 75 років».

Звіт рекомендує Пекіну вжити заходів для звільнення всіх тих, кого утримують у так званих центрах професійної освіти, тюрмах чи місцях тримання під вартою.

[Тирана Хассан, виконавчий директор Human Rights Watch]:
«У дуже тривожній доповіді УВКБ ООН щодо Сіньцзяну йдеться, що масштабні порушення, які вчиняє китайська влада, можуть бути прирівняними до злочинів проти людяності. Це узгоджується з такими ж висновками, яких Human Rights Watch дійшла під час власного розслідування».

Пекін усі звинувачення відкидає. Він каже, що створив у Сіньцзяні центри профосвіти, щоб забезпечити людей роботою.

Однак правозахисники й численні свідки кажуть, що це фактично справжні в’язниці, де уйгурів змушують відмовлятися від своєї культури й віри та вивчати доктрини комунізму.

У Сіньцзяні живе коло 10 мільйонів уйгурів.

Згідно з доповідями правозахисників, репресій у Китаї зазнають не лише уйгури, а й тибетці, парафіяни домашніх християнських церков, а також прихильники мирної духовної практики Фалуньгун. Останні, за деякими даними, становлять найчисленнішу групу в’язнів сумління у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Human Rights Watch закликає ООН відреагувати на доповідь про переслідування уйгурів у КитаїУ Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентівАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиАфіни накрила пилова буря із СахариМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в Ісландії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: