04.04.2024
Телеканал NTD

Крики з-під завалів у турецькій провінції Хатай було чути всю ніч

Крики з-під завалів у турецькій провінції Хатай було чути всю ніч

Ніч опускається на прикордонну турецьку провінцію Хатай, але люди залишаються біля завалів будівель. Вони сподіваються почути..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Ніч опускається на прикордонну турецьку провінцію Хатай, але люди залишаються біля завалів будівель. Вони сподіваються почути зниклих родичів.

Цей чоловік показує загиблого. Одночасно чути, як знизу долинає жіночий крик і стукіт.

За кілька метрів звідси інший місцевий житель плаче від безсилля. Під уламками — його батько й мати. Рятувальники поки не приїхали.

[місцевий житель]:
«Ми їх чули. Вони кричать, просять, щоб їх урятували. Ми не можемо їх урятувати. Як ми їх урятуємо? Ніхто не приїхав із самого ранку».

У самій лише провінції Хатай землетрус зруйнував понад 1200 будівель. Тут загинуло щонайменше 520 людей. Десятки зникли безвісти.

Загальна кількість загиблих у Туреччині та Сирії вже перевищила 4300 осіб. Постраждалих — близько 20 тисяч.

Ці люди живуть біля епіцентру землетрусу. Вони гріються коло багаття. Температура тут опустилася майже до нуля. Це погіршило становище постраждалих і тих, хто чекає рятунку під завалами.

[місцевий житель]:
«Будинки пошкоджено — ми не можемо до них зараз увійти. Ми нічого не їли із самого ранку. Діти дуже голодні».

[місцевий житель]:
«Усе дуже погано. Ми без води та їжі, у жалюгідному стані».

Землетрус, який стався в понеділок у Туреччині та Сирії, був силою 7,8 бала. Імовірно, він стане в цьому десятилітті одним із найсмертоносніших у світі.

Його осередок залягав на глибині близько 17 кілометрів у районі Східноанатолійського розлому у турецькій провінції Газіантеп.

Хвилі від підземних поштовхів пішли на північний схід і завдали руйнувань центральній Туреччині та Сирії.

Через одинадцять хвилин після першого землетрусу в регіоні стався афтершок магнітудою 6,7. За кілька годин — ще один землетрус силою 7,5 бала, за яким був ще один поштовх у другій половині дня.

Експерти кажуть, що активність поширюється на сусідні розломи, і сейсмічність може тривати ще деякий час.

У Туреччині оголошено тижневу жалобу. Водночас десятки країн відправляють до постраждалих районів рятувальників, гуманітарну допомогу й техніку.

Землетрус уже став найбільш смертоносним у Туреччині з 1999 року. Тоді лихо такої ж сили сталося неподалік Стамбула й забрало життя понад 17 000 людей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Крики з-під завалів у турецькій провінції Хатай було чути всю нічФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країни

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: