03.09.2024
Телеканал NTD

Чому китайська куля-розвідник близько тижня літала над США

Чому китайська куля-розвідник близько тижня літала над США

Відколи винищувач США збив імовірного китайського дирижабля-розвідника, серед американських політиків стали лунати звинувачення в тому, що..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Відколи винищувач США збив імовірного китайського дирижабля-розвідника, серед американських політиків стали лунати звинувачення в тому, що на це пішло коло тижня.

Депутати-республіканці дорікнули президенту-демократові Джо Байдену, що той не приземлив повітряну кулю раніше.

Так, сенатор з Арканзасу сказав, що американці не мали дозволяти апарату пролетіти через усю континентальну частину США.

До повітряного простору країни куля проникла в районі Аляски. Потім пролетіла над Канадою і, рухаючись далі до Атлантичного океану, зайшла до Монтани.

Кулю збив винищувач-невидимка на узбережжі Південної Кароліни. Уламки впали до Атлантичного океану. Їх потім витягли, щоб дослідити.

4-го лютого Байден оголосив, що 1 лютого, коли повітряна куля перетнула Монтану, він наказав її збити. Але Пентагон рекомендував почекати, доки це можна буде зробити над водою.

Військовики кажуть, що не збили її раніше, бо куля летіла вище за повітряні коридори цивільної авіації, тому в повітрі небезпеки не становила, але на землі від її уламків хтось міг би постраждати.

Міністр оборони Ллойд Остін 4-го лютого заявив, що вивчивши повітряну кулю, американські армійці змогли зібрати цінні розвіддані. Він також додав, що три подібні кулі літали над США й за Дональда Трампа.

Але попередній президент написав у соцмережах: «Китай надто поважав Трампа, щоб таке могло статися. І цього НІКОЛИ не було».

В інтерв’ю телеканалу колишній директор розвідки Трампа Джон Реткліфф теж спростував твердження про попередні подібні інциденти.

Китай запевняє, що повітряна куля була метеорологічним дирижаблем, який випадково віднесло в повітряний простір США. Але експерти зазначають, що Пекін уже давно запускає кулі з розвідувальною метою.

Інцидент спричинив різку реакцію Вашингтона. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен через це скасував свій візит до Китаю, запланований на 5–6 лютого.

Водночас Пентагон помітив ще одну кулю-розвідника. Але над Латинською Америкою. Точне її місце перебування не повідомляють, однак її бачили над Венесуелою та Коста-Рикою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чому китайська куля-розвідник близько тижня літала над СШАПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила Євросоюзу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: