03.07.2024
Телеканал NTD

Європарламент підтримав заборону нових бензинових і дизельних авто з 2035 року

Європарламент підтримав заборону нових бензинових і дизельних авто з 2035 року

Європарламент схвалив заборону на продаж нових бензинових і дизельних автомобілів, починаючи з 2035 року. Це правило..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Європарламент схвалив заборону на продаж нових бензинових і дизельних автомобілів, починаючи з 2035 року. Це правило стосуватиметься й машин із гібридними двигунами. Також до 2030 року рівень шкідливих викидів нових авто має зменшитися на 55 % проти 2021 року.

За радикальні зміни в автопромисловості проголосувало 340 депутатів, 279 висловилося проти, 21 утримався.

Влада Євросоюзу запропонувала заборонити продаж нових автомобілів зі шкідливими викидами торік у жовтні. Це зробили відповідно до стратегії ЄС, згідно з якою до 2050 року країни блоку мають стати так званими вуглецево-нейтральними. Зараз на автоіндустрію припадає коло 15 % усіх викидів CO₂ в Євросоюзі.

Консервативні депутати Європарламенту виступають проти таких змін в автопромисловості. Насамперед це ставить під загрозу робочі місця. Наприклад, у Німеччині у виробництві автомобілів із двигунами внутрішнього згорання працює 600 тисяч осіб.

Водночас у світі зараз існує дефіцит літію, що необхідний для виробництва електричних батарей. Депутати від правих партій запитують, як влада ЄС планує сповна забезпечити автоіндустрію цим металом.

Також, щоб утілити стратегію в життя, доведеться розвивати інфраструктуру для заряджання електромобілів. При цьому «зелені» активісти та депутати-соціалісти стверджують, що електрокари дешевші в експлуатації. Але цей аргумент втрачає актуальність на тлі енергетичної кризи в ЄС.

Критики вважають, що європейський середній клас не зможе дозволити собі купувати нові автомобілі. Люди просто довго їздитимуть на старих машинах подібно до того, як це відбувається на Кубі.

Остаточно затвердити законопроєкт планують у березні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: