16.06.2024
Телеканал NTD

Знаменитий будинок Веттіїв у Помпеях відкривається після 20 років реставрації

Знаменитий будинок Веттіїв у Помпеях відкривається після 20 років реставрації

Ступивши за ці двері, наче переносишся на 2000 років у минуле. Це будинок Веттіїв, який був..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Ступивши за ці двері, наче переносишся на 2000 років у минуле. Це будинок Веттіїв, який був одним із найбагатших у Помпеях. Перед цим його 20 років реставрували, а тепер знову відкрили для огляду.

Будинок належав двом колишнім рабам Авлу Веттію Конвіві та Авлу Веттію Рестітуту. Здобувши свободу, вони почали торгувати і з часом розбагатіли. Чоловіки купили великий дім з атріумом, збудованим у I столітті нашої ери.

Вони відремонтували та прикрасили його фресками. На багатьох зображено персонажів грецьких міфів. Велика кількість творів мистецтва свідчила про новий соціальний статус колишніх рабів.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного парку «Помпеї»]:
«Під час бенкетів їм доводилося обговорювати ці картини, і вони могли показати, що розуміють їхній зміст».

Фрески створено після 62 року. Їх виконано в четвертому стилі римського стінопису. Його ще називають перспективно-орнаментальним.

[Стефанія Джудіче, реставратор]:
«Цим фрескам особливо пощастило, бо про їхнє збереження дбали від самого початку розкопок будинку. Їх одразу ж покрили захисним шаром, тому більша частина вціліла».

Будинок Веттіїв виявили наприкінці ХІХ століття.

[Аріанна Спіноза, архітектор]:
«Це один зі визначних будинків Помпеїв. І він досконалий не лише через виняткові фрески, але також через його планування та архітектурні рішення».

Реставратори відремонтували підлогу, колони й відновили кольори фресок, які раніше поблякли. Тепер у будівлі працює інноваційна система освітлення, і настінний розпис більше не постраждає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знаменитий будинок Веттіїв у Помпеях відкривається після 20 років реставраціїБалабан — душа музичної культури АзербайджануМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніПінболом захоплюється дедалі більше молодіУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: