Після того як гонконгська адміністрація почала переслідувати опозицію, понад 133 тисячі місцевих жителів отримали спеціальні візи, що дають змогу жити й працювати у Великій Британії.
Деякі емігранти перед від’їздом записалися на уроки приготування чаю з молоком.
У цьому класі дев’ять відвідувачів курсів. Не всі планують виїхати з Гонконгу. Деякі просто цікавляться місцевою культурою.
[Коко Со, відвідувач курсів]:
«Чай із молоком дуже важливий для гонконжців. Коли я був маленьким, то ходив із батьками до кафе, щоб випити чаю з молоком і поснідати. Маємо таку звичку: випивати вранці чашку такого чаю».
Ерік Там — менеджер страхової компанії. Нині живе у Великій Британії. Приїхав до Гонконгу, щоб запастися чаєм і вивчити правильний рецепт.
[Ерік Там, відвідувач курсів]:
«Я жив у Гонконгу кілька десятиліть. Не можу сказати, що не сумую. Повністю поринути в британську культуру зможу нескоро. Завжди думаю про Гонконг, і чай із молоком допомагає».
Засновниця курсів каже, що 40 % із 2000 відвідувачів курсів планували емігрувати.
[Янь Чань, засновниця курсів]:
«Це вже не просто повсякденний напій, він став символом гонконжців. Раніше гонконжці привозили друзям за кордон наші бісквіти чи локшину. А тепер — чай. Це новий сувенір із Гонконгу».
У любові до чаю Гонконг та Велика Британія схожі. Британці теж віддають перевагу чорному чаю з молоком. Щоправда, методи приготування різні. У Гонконгу це не молоко, а згущене молоко.
[Вероніка Мак, соціолог]:
«Коли вони п’ють такий чай, то згадують про втрачений дім, утрачене життя. Це дарує відчуття теплоти й безпеки».
За останні два роки у Великій Британії з’явилося щонайменше п’ять марок чаю в гонконгському стилі. А у вересні в мистецькому лондонському районі Шордіч відкрилося кафе, де пропонують саме такий напій.
Коротке посилання на цю сторінку: