03.02.2024
Телеканал NTD

Рояль, який покусав винахідник Томас Едісон, купили в США

Рояль, який покусав винахідник Томас Едісон, купили в США

На такі роялі американський торговець Роберт Фрідман полює постійно. Конкретно цей інструмент він купив у січні..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

На такі роялі американський торговець Роберт Фрідман полює постійно. Конкретно цей інструмент він купив у січні за 45 тисяч доларів, але й подумати не міг, що той виявиться незвичайним.

Це з’ясувалося завдяки другові Фрідмана. Крім того, що він музикант, він ще вивчає історію звукозапису. Куплений рояль належав Томасу Едісону. Згідно з документами, він придбав його 1890 року за 725 доларів. Рояль стояв у його лабораторії в Нью-Джерсі. Відомо, що Едісону подобалося, як звучить цей інструмент.

Побачивши рояль, друг Фрідмана одразу помітив на ньому сліди від укусів. На його думку, їх залишив американський винахідник.

[Роберт Фрідман, власник рояля]:
«Я спитав, що він має на увазі. Він відповів, що читав про те, як Едісон кусав музичні інструменти й прилади для відтворення звуку, щоб ліпше чути музику».

Едісон з малих літ погано чув. З віком глухота посилювалася. Водночас Едісон багато експериментував із записом музики. Один із його винаходів — фонограф. Інженер, який мав проблеми зі слухом, кусав музичні інструменти. Він казав, що так «чує зубами».

[Роберт Фрідман, власник рояля]:
«Можна побачити, що в місці, де він кусав рояль, усе пошкоджено — і покриття, і дерево».

Те, що це сліди від зубів, підтверджує дружина продавця. Вона стоматолог.

[Роберт Фрідман, власник рояля]:
«Можливо, цей рояль допоміг йому в роботі над приладами звукозапису».

Фрідман фортепіано зазвичай перепродає, але цього разу все інакше. Він не хоче, щоб рояль Едісона знову потрапив до приватних рук. Торговець шукає відповідний музей і готовий продати покусаний інструмент без націнки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рояль, який покусав винахідник Томас Едісон, купили в СШАФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціон

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: