17.12.2024
Телеканал NTD

100 років виповнюється відкриттю знаменитої гробниці Тутанхамона

100 років виповнюється відкриттю знаменитої гробниці Тутанхамона

Рівно сто років тому британський археолог Говард Картер виявив гробницю Тутанхамона. Ця знахідка стала однією з..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Рівно сто років тому британський археолог Говард Картер виявив гробницю Тутанхамона. Ця знахідка стала однією з найбільших подій в історії єгиптології. Вона пробудила цікавість до Стародавнього Єгипту в усьому світі.

У гробниці двічі побували розкрадачі. Але всередині лишилося багато цінних артефактів.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«Гробниця Тутанхамона була єдиною майже недоторканою в Долині царів. Це чудова довга історія. Картер виявив гробницю 4 листопада 1922 року і знайшов у ній 5400 предметів, здебільшого золотих. Сама гробниця, як порівняти з іншими похованнями в Долині царів, дуже скромна й дуже маленька».

Малі розміри гробниці пояснюють ранньою і раптовою смертю Тутанхамона. Він помер приблизно в 19 років. Його гробницю ще не добудували, тому довелося швидко облаштувати іншу, не призначену для фараона.

Науковці висували різні причини смерті молодого імператора. За однією з них, він травмувався, упавши з колісниці під час полювання.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«Він помер другого дня після цього нещасного випадку. Тутанхамон також мав важку форму малярії, і в нього були дуже слабкі кістки. Це пояснює те, чому ми знайшли в його гробниці 120 тростин».

Тутанхамон був на троні з 1332 по 1323 рік до нашої ери в період Нового царства. Його правління нічим не вирізнялося. Він уславився після відкриття гробниці. В усипальниці знайшли позолочені колісниці, а також крісла, трони, статуї, коштовності та багато інших предметів. Вінцем дослідження гробниці стала золота маска фараона.

Мумія Тутанхамона та всі знайдені поряд із ним артефакти виставлять у Великому Єгипетському музеї в Гізі, який має відкритися цього року.
Коротке посилання на цю сторінку:

100 років виповнюється відкриттю знаменитої гробниці ТутанхамонаВ Італії вимирають газетні кіоскиСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: