02.07.2024
Телеканал NTD

Скрипки Страдіварі зазвучали в королівському палаці Мадрида

Скрипки Страдіварі зазвучали в королівському палаці Мадрида

Пальці музикантів ковзають струнами інструментів Страдіварі. Цим скрипкам та альтам сотні років. Але твір Гайдна в..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Пальці музикантів ковзають струнами інструментів Страдіварі. Цим скрипкам та альтам сотні років. Але твір Гайдна в залах Королівського мадридського палацу звучить як ніколи свіжо.

Цьогоріч виповнилося 250 років від дня прибуття цих інструментів роботи Антоніо Страдіварі. З цієї нагоди організували кілька концертів.

[Алехандро Маріас, засновник квартету]:
«Пам’ятаю, малим приходив оглянути палац із батьками чи з класом. Усіх приваблювала корона, але не мене! Я дивився на те, що є в цьому залі, — на віолончель. Я мріяв, що колись навчуся грати дуже добре й зможу зіграти на цих інструментах».

З кінця XVIII століття ці інструменти постійно модифікували під стандарти кожної доби. Деякі альти мають незвичайно короткий гриф. Загалом музиканти зазначають, що вироби Страдіварі напрочуд легкі.

[Алехандро Маріас, засновник квартету]:

«Ці інструменти чудово збалансовані. Чотири струни звучать ідеально на 100 %. Усі чотири мають найкращі переваги без жодних недоліків».

Нині іспанська королівська колекція складається з двох скрипок, альта та віолончелі. Її вважають унікальною, бо це повний декорований набір робіт Страдіварі.

Куратор колекції каже, що спочатку інструментів було п’ять. Але один альт утрачено.

[Марія Хосе Суарес, кураторка колекції]:
«Інструменти прикрашено унікальними малюнками, придуманими й виконаними самим Антоніо Страдіварі. Їх створено як квінтет для іспанського двору».

Заведено вважати, що Антоніо Страдіварі зробив трохи більше ніж 1000 інструментів. Донині збереглося 600.

Зазвичай вони коштують мільйони доларів. Так, торік один інструмент продали на аукціоні за 14,5 мільйонів євро.
Коротке посилання на цю сторінку:

Скрипки Страдіварі зазвучали в королівському палаці МадридаУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в Амстердамі2400 троянд різних сортів привезли на виставку в Індії15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівПінболом захоплюється дедалі більше молодіФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимКубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКОКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на Сицилії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: