26.01.2024
Телеканал NTD

Дерево мелія допоможе зупинити навалу сарани в Африці

Дерево мелія допоможе зупинити навалу сарани в Африці

У Кенії фермери придумали екологічніший спосіб впоратися з навалою сарани. Ці комахи зараз спустошують величезні території..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У Кенії фермери придумали екологічніший спосіб впоратися з навалою сарани. Ці комахи зараз спустошують величезні території Східної Африки. Кенійці роблять інсектицид з місцевої деревної рослини, яка називається мелія.

У більшій частині регіонів, які потерпають від навали, через епідемію коронавірусу запровадили обмежувальні заходи. Через це обприскувати хімічними інсектицидами з літаків стали рідше.

Екологи кажуть, що мелія може стати чудовою альтернативою.

[Герман Бігем, еколог]:

«Сарана дуже ненажерлива. Водночас уже давно відомий факт, що вона не чіпає мелію. Від цієї рослини вона гине: перестає їсти й розмножуватися».

Для виготовлення інсектициду на цій кенійській фермі бавовняних дерев беруть листя й кору мелії й ретельно їх подрібнюють. Потім готують розчин.

[Філіп Камуя, фермер]:
«Я почав використовувати інсектицид з мелії на своїй бавовняній плантації. В ідеалі з одного акра збирають 1200 кілограмів продукту. Однак у нинішній ситуації в інших фермерів виходить по 300‒400 кілограмів, а в мене рекордні 700».

Ефективність цього органічного інсектициду також досліджували в Бразилії, Єгипті та Індії. Учені дійшли висновку, що рослина перериває стадії розвитку сарани, позбавляючи її можливості розмножуватися.

Екологи кажуть, що мелія допоможе ще й тому, що багато шкідників виробляють стійкість до синтетичних хімікатів.

[Герман Бігем, еколог]:
«Мелія вбиває понад 350 видів комах, які шкодять рослинам. Та вона абсолютно не токсична й безпечна для людей і таких комах, як бджоли, черв’яки й метелики».

Полчища сарани за розмірами можуть досягати площі великих міст. Вони знищують посіви й пасовища. Експерти кажуть, що, якщо навалу не зупинити, то можуть постраждати мільйони африканців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дерево мелія допоможе зупинити навалу сарани в АфриціНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїНа Кубі закінчується паливо?Мистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиНеочищені стічні води щодня скидають у річки Сербії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: