25.07.2024
Телеканал NTD

Мовні бар’єри й відсутність туристів: як корінні народи Мексики переживають епідемію

Мовні бар'єри й відсутність туристів: як корінні народи Мексики переживають епідемію

У невеликому селі біля підніжжя мексиканських гір Сьєрра-Хуарес 79-річна Хуана Ласаро ретельно миє руки. Бабуся належить..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У невеликому селі біля підніжжя мексиканських гір Сьєрра-Хуарес 79-річна Хуана Ласаро ретельно миє руки. Бабуся належить до народності сапотеків і такою процедурою намагається захиститися від пандемії коронавірусу.

[Хуана Ласаро, представниця народу сапотеків]:
«Вони застерігають, щоб ми не зустрічали людей, які до нас приходять. Запевняють, що треба мити руки перед їдою. Так кажуть по радіо».

Народ сапотеків розмовляє своєю мовою; іспанською говорять рідко. Тому новини сюди доходять значно пізніше, ніж до інших частин країни. За даними Національного інституту статистики та інформації, у штаті Оахака проживає найбільша кількість людей, які користуються корінними мовами. Їх тут понад мільйон.

Багато хто дізнається, що діється в зовнішньому світі, з радіо. Ведучий місцевої станції сапотекською мовою повідомляє останні новини, а ще пояснює, як захиститися від COVID-19.

[Хосе Абель Гонсалес, радіоведучий]:
«Не вдавайтеся до самолікування. Не купуйте в магазині те, чим ми зазвичай лікуємося від грипу, не треба антибіотиків. Цього разу просять нічого цього не робити, а відразу йти до лікаря».

Водночас епідемія вдарила по туризму. А регіон від нього дуже залежить.

[Фроілан Мендес, виробник килимів]:
«Ми всі це робимо, і нам потрібно продавати продукцію. Без туристів прибутку в нас не буде».

Коли в одному з міст Оахаки виявили хворих на COVID-19, то до нього перекрили майже всі дороги. Однак не кожен дослухається порад і залишається вдома.

[Хесус Сантьяго, мер Магдалени-Апаско]:
«Ми розташовані на периферії. Намагаємося донести до людей інформацію, вживаємо заходів. Та люди часто сприймають це не як запобіжні заходи, а як перевищення повноважень. Щодня ми намагаємося їм пояснити, що робимо це заради здоров’я кожної людини».

На початку тижня в Мексиці було приблизно дві тисячі виявлених випадків зараження коронавірусом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мовні бар’єри й відсутність туристів: як корінні народи Мексики переживають епідеміюТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяНа Канарських островах протестують проти масового туризмуООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачити

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: