04.01.2024
Телеканал NTD

ООН привітала припинення вогню між Баку та Єреваном

ООН привітала припинення вогню між Баку та Єреваном

ООН привітала оголошення про припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном. Його досягли після двох днів сутичок,..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

ООН привітала оголошення про припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном. Його досягли після двох днів сутичок, які забрали життя понад 170 солдатів і загрожували втягнути в масштабніший конфлікт Туреччину й Росію.

За повідомленням вірменського високопосадовця, про припинення вогню сторони домовилися в середу пізно ввечері після майже 48 годин боїв.

[Мирослав Єнча, генеральний секретар ООН з питань Європи]:
«Міжнародна спільнота має лишатися повністю прихильною до мирного врегулювання між Вірменією та Азербайджаном і не шкодувати зусиль для деескалації цієї напруженості».

Перед оголошенням припинення вогню прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявляв, що азербайджанські сили завдали ударів і захопили кілька вірменських населених пунктів уздовж їхнього спільного кордону на території за межами спірного Нагірного Карабаху. У Баку стверджували, що відреагували на вірменські «провокації».

Заступник міністра оборони Вірменії сказав, що конфлікт ризикує перерости у повномасштабну війну. Водночас деякі аналітики стверджують, що Баку намагається скористатися війною Росії в Україні, щоби просунути свої позиції.

Недавні сутички стали найбільш смертоносними майже за два роки. Попереднього разу під час шеститижневої війни у 2020 році загинули тисячі людей, а Азербайджан досяг значних територіальних успіхів у Нагірному Карабасі та навколо нього.

Видання Politico повідомляє, що спікер палати представників США Ненсі Пелосі днями вирушить до Вірменії на знак підтримки. Її супроводжуватиме конгресвумен Джекі Спеєр, яка має вірменське походження.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН привітала припинення вогню між Баку та ЄреваномЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняГонконг посилив закон про нацбезпекуВ Україні новий головнокомандувач

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: