04.08.2024
Телеканал NTD

ООН закликала до стриманості на вірмено-азербайджанському кордоні

ООН закликала до стриманості на вірмено-азербайджанському кордоні

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що «глибоко стурбований» повідомленнями про поновлення бойових дій уздовж вірмено-азербайджанського..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що «глибоко стурбований» повідомленнями про поновлення бойових дій уздовж вірмено-азербайджанського кордону.

[Стефан Дюжаррік, представник Генсекретаря ООН]:
«Він закликає сторони зробити негайні кроки в бік деескалації напруженості, проявити максимальну стриманість і розв’язати кожні невирішені питання шляхом діалогу».

Щонайменше 49 вірменських солдатів і невідому кількість азербайджанців було вбито у вівторок під час кровопролитних боїв між Азербайджаном і Вірменією. Це вперше після війни 2020 року.

Обидві сторони звинувачують одна одну у відновленні бойових дій. Вони почалися відразу в кількох точках уздовж кордону. Ситуація загрожує перерости в новий повномасштабний конфлікт.

Єреван каже, що Баку обстріляло прикордонні міста, зокрема Джермук, Горіс та Капан, що змусило його відповісти.

[Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії]:
«Азербайджан стверджує, що ці дії стали відповіддю на якісь провокації з вірменського боку. Але ми однозначно можемо констатувати, що ця інформація є абсолютно неправдивою і не має нічого спільного з реальністю».

У Баку заявляють, що вірменські диверсійні групи спробували замінувати азербайджанські позиції та почали обстріл. Азербайджан також звинуватив вірменські війська в тому, що ті, порушуючи досягнуту раніше у вівторок угоду про припинення вогню, стріляли з важкої зброї.

[Анар Ейвазов, працівник пресслужби міноборони Азербайджану]:
«Було помічено, що Вірменія зосередила наступальне озброєння, важку артилерію та військовослужбовців уздовж кордону Азербайджану. Усі ці факти вкотре показують, що Вірменія готує масштабну воєнну провокацію».

Організація договору про колективну безпеку оголосила, що відправить до Вірменії місію на чолі з генеральним секретарем Станіславом Засєм. Вона має оцінити ситуацію на кордоні й підготувати доповідь.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН закликала до стриманості на вірмено-азербайджанському кордоніЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуІзраїль обіцяє радитися зі США перед наступом на Рафах, що в Секторі ГазиГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: