17.07.2024
Телеканал NTD

Костюми, кераміка й килими: у Вірменії проходить фестиваль ремесел

Костюми, кераміка й килими: у Вірменії проходить фестиваль ремесел

Ці танці виконують тут віками. У місті Діліжан проходить фестиваль вірменської культури й мистецтва. А ці..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Ці танці виконують тут віками. У місті Діліжан проходить фестиваль вірменської культури й мистецтва.

А ці майстрині показують відвідувачам процес ткання.

[Аруш Каракешичан, учасниця фестивалю]:
«Ось карпет. Це ручна робота. Його виткано з овечої вовни. Кожен виріб має власний візерунок. І кожній місцевості притаманні свої візерунки».

За вірменською традицією новий килим відрізають від рами над головою незаміжньої дівчини. Уважається, що тоді вона скоро візьме шлюб.

Раніше барвники для килимів отримували здебільшого з рослин, насіння чи лушпиння, приміром, волоських горіхів. Технологія відома й нині.

[Мар’ям Налбадзян, учасниця фестивалю]:
«Ми робимо килими з натурально фарбованих ниток, зберігаючи технологію натурально фарбованих ниток. Використовуємо вірменський давній “вортан кармір”. Це черв’ячки, які дають яскраво-червону барву. Використовуємо індійське індиго, з якого отримуємо синій і зелений кольори. А завдяки безсмерткам маємо жовтий колір».

У міському парку свої роботи демонструє коло 200 майстрів з усіх регіонів Вірменії. Це національні костюми й прикраси, вишивка, іграшки, вироби з металу та каменю.

[Арман Казанян, учасник фестивалю]:
«Це з каменю, натурального каменю. Зображено там храм, вірменський храм. Це символ Арцаху. Зробили наші діти».

Фестиваль відвідало близько 2000 осіб.

[Сюзан, відвідувачка]:
«Ця подія дуже важлива, бо тут багато майстерень, які співпрацюють між собою. Приміром, деякі з речей, які ми тут купили, виготовлено з вірменської вовни, створеної на півдні Вірменії. Це ручна робота, пофарбована вручну».

[Фран, відвідувачка]:
«Добре, що тут є фестиваль культури, мистецтва й ремесел. Гарний та дивовижний захід їжі, музики й танців. Чудово».

Ще одне стародавнє вірменське ремесло — гончарство. Перші глиняні вироби, знайдені у Вірменії, датують VI століттям до н.е. Згодом кераміку ускладнювали, прикрашали вигадливими візерунками й орнаментами натуральних кольорів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Костюми, кераміка й килими: у Вірменії проходить фестиваль ремеселВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимівВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні форми«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в Женеві

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: