Єдиний вихід — пересадження. Хірурги Королівського шпиталю в Лондоні готуються до операції.
[Дінеш Шарма, лікар]:
«Оскільки операція складна, є ризик для життя. Він становить коло 10 % на стадії відновлення: померти можна від ускладнень після операції, зазвичай не відразу».
Європейська асоціація з дослідження печінки повідомляє, що за останні 52 роки від хвороб, пов’язаних із цим життєво важливим органом, стало вмирати вчетверо більше британців. У середньому хвора печінка стає причиною смерті понад 40 пацієнтів за день.
І головна причина захворювань — алкоголь. Утім, є також й інші фактори ризику. Приблизно чверть випадків пов’язана з ожирінням і неправильною дієтою.
Цього року знаменитий шеф-кухар Джеймі Олівер закликав владу швидше ухвалити закони, щоб обмежити розповсюдження нездорової їжі. Лікарі згодні.
[Еммануїл Тсочатіс, консультант-гепатолог]:
«Маємо заборонити рекламу нездорової їжі на телебаченні. Не слід давати зловживати солодкими напоями».
Дехто намагається пояснити це наймолодшим членам суспільства. Лікар-трансплантолог Кош Агарвал із Королівського інституту досліджень печінки приїхав до цієї початкової школи, щоб розповісти учням, як їм зберегти свою печінку здоровою.
Дев’яноста відсоткам хвороб печінки можна запобігти, тому турбота про себе зараз може вберегти цих дітей від потрапляння до черги на трансплантацію, коли вони подорослішають.
Тим часом Ян Ведон уже одужує після операції. Йому пощастило — з’явився другий шанс. Однак лікарі закликають піклуватися про своє здоров’я і до такого не доводити.
Коротке посилання на цю сторінку: