20.04.2024
Телеканал NTD

Від хвороб печінки тепер помирає вчетверо більше британців, ніж 52 роки тому

Від хвороб печінки тепер помирає вчетверо більше британців, ніж 52 роки тому

Британець Ян Ведон поки не прикутий до ліжка, але дуже потребує операції, щоб урятувати своє життя...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Британець Ян Ведон поки не прикутий до ліжка, але дуже потребує операції, щоб урятувати своє життя. Три роки тому йому сказали, що тривале пияцтво надто зашкодило його печінці.

Єдиний вихід — пересадження. Хірурги Королівського шпиталю в Лондоні готуються до операції.

[Дінеш Шарма, лікар]:
«Оскільки операція складна, є ризик для життя. Він становить коло 10 % на стадії відновлення: померти можна від ускладнень після операції, зазвичай не відразу».

Європейська асоціація з дослідження печінки повідомляє, що за останні 52 роки від хвороб, пов’язаних із цим життєво важливим органом, стало вмирати вчетверо більше британців. У середньому хвора печінка стає причиною смерті понад 40 пацієнтів за день.

І головна причина захворювань — алкоголь. Утім, є також й інші фактори ризику. Приблизно чверть випадків пов’язана з ожирінням і неправильною дієтою.

Цього року знаменитий шеф-кухар Джеймі Олівер закликав владу швидше ухвалити закони, щоб обмежити розповсюдження нездорової їжі. Лікарі згодні.

[Еммануїл Тсочатіс, консультант-гепатолог]:
«Маємо заборонити рекламу нездорової їжі на телебаченні. Не слід давати зловживати солодкими напоями».

Дехто намагається пояснити це наймолодшим членам суспільства. Лікар-трансплантолог Кош Агарвал із Королівського інституту досліджень печінки приїхав до цієї початкової школи, щоб розповісти учням, як їм зберегти свою печінку здоровою.

Дев’яноста відсоткам хвороб печінки можна запобігти, тому турбота про себе зараз може вберегти цих дітей від потрапляння до черги на трансплантацію, коли вони подорослішають.

Тим часом Ян Ведон уже одужує після операції. Йому пощастило — з’явився другий шанс. Однак лікарі закликають піклуватися про своє здоров’я і до такого не доводити.
Коротке посилання на цю сторінку:

Від хвороб печінки тепер помирає вчетверо більше британців, ніж 52 роки томуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: