24.02.2024
Телеканал NTD

Гігантську гідроакумулювальну електростанцію запустили у Швейцарії

Гігантську гідроакумулювальну електростанцію запустили у Швейцарії

Ці два озера, що у швейцарському кантоні Вале, зовні непримітні. Але їхня роль дуже важлива. Вони..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Ці два озера, що у швейцарському кантоні Вале, зовні непримітні. Але їхня роль дуже важлива. Вони підтримують роботу нової гігантської гідроакумулювальної електростанції — однієї з найпотужніших у Європі.

Такі ГАЕС вирівнюють добові неоднорідності графіка навантаження енергосистеми. Тобто вони виробляють електроенергію на піку споживання, а коли її забагато, то споживають для своїх потреб.

Цю електростанцію будували 14 років. На неї пішло два мільярди 200 мільйонів євро.

[Ален Сотьє, директор ГАЕС]:
«Тут можуть зберігатися величезні обсяги енергії — до 20 мільйонів кіловат-годин. Можливо, цифри вам мало що скажуть, тому я наведу приклад: це відповідає місткості 400 тисяч батарей електромобілів».

Гігантські турбіни станції містяться під землею на глибині 600 метрів. Вони прокачують воду в обидва боки. Перемкнутися з генерування на заповнення верхнього озера й навпаки можна за 5 хвилин. Через турбіни проходить 360 кубічних метрів води за секунду. Це відповідає літньому потоку річки Рони через Женеву.

Як очікують, швейцарська ГАЕС допоможе стабілізувати електропостачання в усій Європі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гігантську гідроакумулювальну електростанцію запустили у ШвейцаріїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівУ Дубаї корали вирощують по-новомуУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: