16.07.2024
Телеканал NTD

Афганська родина вже рік живе розділеною після захоплення влади в країні

Афганська родина вже рік живе розділеною після захоплення влади в країні

Рік тому афганська правозахисниця Массуда Кохістані зуміла сісти на іноземний військовий літак в аеропорту Кабула й..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Рік тому афганська правозахисниця Массуда Кохістані зуміла сісти на іноземний військовий літак в аеропорту Кабула й уже через день опинилася в Іспанії. Відтоді її життя в безпеці, але на душі тривога, і мучить почуття провини. У захопленій бойовиками країні залишилася її мама й численна рідня.

Усі спроби вивезти родину за кордон були невдалими. Нема потрібних документів, а також грошей. Тепер єдина можливість побачити рідних — дзвінки по відеозв’язку.

[Массуда Кохістані, біженка з Афганістану]:
«Я хочу бути з тобою, мамо, але не зможу, доки Бог нам не допоможе».

Угруповання «Талібан» захопило Кабул торік у серпні. Десятки тисяч людей утекли з Афганістану. Масову евакуацію організували навіть інші країни.

Массуду, як правозахисницю, пустили на борт літака, але всі родичі залишилися на льотному полі.

[сестра біженки з Афганістану]:
«Ми не шкодуємо про це, бо її життя було в небезпеці. Вона тоді сама сказала, що ліпше заподіє собі смерть, ніж потрапить до рук талібів».

Сім’ю правозахисниці постійно турбують бойовики: перевіряють, чи не повернулася біженка з Іспанії.

Массуда живе в Саламанці, що біля Мадрида. Періодично виходить на головну площу міста з плакатом: закликає підтримувати афганських жінок і не визнавати легітимною нову владу Афганістану.

Іспанія надала притулок на п’ять років. На роботу Массуда влаштуватися поки не може. Живе за гроші, які пожертвувала некомерційна організація.

[Массуда Кохістані, біженка з Афганістану]:
«Люди кажуть, що за кордоном, як у раю. Вони помиляються. Усе зовсім не так. Як жити, якщо зламано долю й немає майбутнього?»

Утім, здаватися афганка не збирається. Зараз вчить іспанську. Також планує здобути ступінь магістра в галузі політики та прав людини в Університеті Барселони. Сподівається потім знайти роботу в галузі міжнародної політики. Це, своєю чергою, дасть їй змогу колись забрати до себе рідних.

[Массуда Кохістані, біженка з Афганістану]:
«Зараз фізично я тут, але душею — в Афганістані».

Коротке посилання на цю сторінку:

Афганська родина вже рік живе розділеною після захоплення влади в країніРакетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав послаУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківПо підземних об’єктах хуситів завдали ударів у ЄменіГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного закону

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: