20.02.2024
Телеканал NTD

У Європі через спеку пересихають озера й міліють річки

У Європі через спеку пересихають озера й міліють річки

Готичні арки цього середньовічного мосту, що в центрі Іспанії, не бачили з 56-го року минулого століття...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Готичні арки цього середньовічного мосту, що в центрі Іспанії, не бачили з 56-го року минулого століття. Але через рекордну спеку водосховище Сіхара спорожніло на 85 %. Тепер тут спокійно бродять вівці.

Також майже повністю вичерпалися запаси водосховища в Андалусії. А на штучній водоймі біля Мадрида оголилися руїни старовинного села. Крім того, поруч із Барселоною з-під води з’явилася церква.

Наразі іспанські водосховища загалом заповнені лише на 40 %. Це значно нижче за середній показник попередніх десяти років.

Водночас синоптики обіцяють суху й спекотну осінь.

[житель Іспанії]:
«Якщо не буде дощів, якщо влада не знайде якогось альтернативного водопостачання, то буде біда».

Від спеки обмілів і німецький Рейн. Фрахт подорожчав уп’ятеро. Вантажі доставляють із затримкою. Деякі кораблі й зовсім стали на якір. А решта бере на борт утричі менше вантажу.

[Петер Клеребетс, капітан корабля]:
«Зазвичай під кілем два чи більше метрів. Але зараз у деяких місцях лише 40 сантиметрів».

Рейн — важлива водна артерія. Нею доставляють різні товари — від зерна до вугілля. Економісти кажуть, що збої в постачанні можуть знизити цьогорічне економічне зростання Німеччини на пів відсотка.

А це центр Франції. Тут міліє велика водойма й гине риба. Схожа ситуація на водосховищі в Сербії. Пересохле дно теж усипане мертвою рибою.

[житель Сербії]:
«У деяких місцях риба не могла нереститися через високу температуру води. Ми заміряли її, і термометр показав 30 градусів Цельсія».

Під загрозою і судноплавство на Дунаї — другої за довжиною річки Європи. Його вже почали поглиблювати, щоб зарадити ситуації.

Тим часом у Великій Британії спека спричинила перебої з електроживленням. А найбільша британська компанія з водопостачання планує запровадити обмеження на використання води. Воно діятиме найближчими тижнями, бо синоптики обіцяють спеку й тривалу посушливу погоду. Компанія забезпечує водою 15 мільйонів споживачів Лондона й південного сходу Англії.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Європі через спеку пересихають озера й міліють річкиБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникГубернатор Флориди Рон Десантіс зійшов із дистанції та підтримав Дональда ТрампаІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Албанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аварії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: