29.12.2024
Телеканал NTD

Через пожежі у Франції евакуювали 10 000 осіб, а в Португалії горить заповідник

Через пожежі у Франції евакуювали 10 000 осіб, а в Португалії горить заповідник

10 000 осіб евакуювали через лісові пожежі в Жиронді, що на південному заході Франції. Вогонь знищив..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

10 000 осіб евакуювали через лісові пожежі в Жиронді, що на південному заході Франції. Вогонь знищив будинки й випалив уже понад 6000 гектарів землі. Полум’я гасить тисяча вогнеборців. Їм допомагають літаки.

Влада Жирони називає пожежу нестримною.

[співробітник служби безпеки]:
«Це запекла боротьба. Що буде сьогодні ввечері? Вогонь навчився нас дивувати, тож я не знаю. Вогонь закручувався спіраллю, як мушля равлика, і повертався своїми слідами. Далі він подався на південь, а потім на північ».

Рятувальники кажуть, що вогонь став схожим на живу істоту.

[співробітник служби безпеки]:

«Він створив власний вітер, написав свій сюжет і проклав свій маршрут. Тепер він вирішив рушити на північ двома основними фронтами».

Влада вважає, що причиною нового загоряння став торф’яний ґрунт, який досі тліє після попередніх пожеж.

У всій Франції зараз є десятки осередків займання, коло восьми з них — великі.

А це Португалія. Тут вогонь намагаються приборкати вже майже тиждень. Горить найбільший природний парк країни, який перебуває під охороною. Полум’я дісталося міста Ковільян, потім перекинулося на сусідні райони. Десятки людей евакуювали. Вогонь гасить тисяча пожежників. Залучено 350 одиниць наземної техніки й десять повітряної.

Цей парк розкинувся на площі 1000 квадратних кілометрів. Тут розташована найвища точка Ештрельських гір — вершина Торре, яка популярна серед туристів.

Португалія, як й інші країни Європи, цього літа пережила кілька хвиль спеки. Липень став найжаркішим за всю історію спостережень, побивши 90-річний рекорд. Майже половина материкової частини країни опинилась у стані екстремальної посухи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через пожежі у Франції евакуювали 10 000 осіб, а в Португалії горить заповідникУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіРуйнування та цунамі: в Японії після землетрусу розбирають завали й чекають новогоЄС виступає проти переслідування Фалуньгун у КитаїВлада Еквадору оголосила війну злочинним бандамПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїВідповідальність за вибухи в Ірані взяло на себе угруповання «Ісламська держава»Скоординовані атаки палестинців: одна ізраїльтянка загинула, 12 осіб поранено

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: