27.06.2024
Телеканал NTD

До річок Каліфорнії потекла солона вода

До річок Каліфорнії потекла солона вода

Криві огірки стали для фермерів Каліфорнії новою бідою. Причина дефекту — полив солонуватою водою. Її беруть..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Криві огірки стали для фермерів Каліфорнії новою бідою. Причина дефекту — полив солонуватою водою. Її беруть із місцевих річок — Сан-Хоакіну та Сакраменто, які впадають до затоки Сан-Франциско.

Цього року Золотий Штат США переживає найбільшу посуху за 1200 років. Зима була малосніжною, і річки майже не поповнилися прісною водою. Натомість до них почала впадати солона вода із затоки.

[Боббі Коста, фермер]:
«Кривих огірків цього року приблизно шоста частина. На це дуже впливає солонувата вода. Зазвичай нерівних огірків — 5 %. Якість урожаю знижується. Доходи впали на чверть».

Із Сан-Хоакіну й Сакраменто беруть воду для двох третин 40-мільйонного населення Каліфорнії. Її також використовують для поливу численних ферм, які постачають фрукти й овочі всій країні.

Проблему солоної води намагаються розв’язати за допомогою насипів із гравію. Влада штату просить у федерального уряду дозволу побудувати ще дві такі дамби, якщо посуха посилиться.

[Джейкоб Макквірк, інженер департаменту водних ресурсів]:
«Це вдруге, коли ми побудували такі бар’єри. Перший раз був 2015 року».

Тим часом у каліфорнійських містах шукають свої шляхи подолання проблеми. Так, в Антіоці роблять опріснювальні установки. Солона вода тут дошкуляла ще торік.

[Джон Самуельсон, керівник громадських робіт]:
«Там, де наш водозабір, побільшало солі. З кожним роком ми беремо менше води. Це устаткування дасть нам можливість використовувати навіть солону воду».

У ХІХ столітті в районі дельти осушили частину водно-болотних угідь. Це дало фермерам змогу обробляти 2000 квадратних кілометрів земель. Однак через це просів ґрунт, і тепер більша частина дельти опинилася нижче за рівень моря. Це теж сприяє проникненню солоної води.
Коротке посилання на цю сторінку:

До річок Каліфорнії потекла солона водаНирки — у центрі нової кризи в НепаліНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-Жанейро19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: