26.11.2024
Телеканал NTD

Джелато в Італії: літній бум відновив галузь

Джелато в Італії: літній бум відновив галузь

У спекотні літні дні джелато — головний десерт Італії. Аномальна спека в Європі й туристичний бум..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У спекотні літні дні джелато — головний десерт Італії. Аномальна спека в Європі й туристичний бум після двох років пандемії рятують місцевих виробників від банкрутства. За роки карантину виробництво джелато в Італії знизилося на 20 відсотків.

[Джанфранческо Кутеллі, власник магазину морозива]:
«Після пандемії ми знову почали працювати. Завдяки спеці продажі йдуть дуже добре. Ми мали й маємо деякі проблеми з пошуком сировини, вона значно подорожчала. Але попит зріс, зараз багато туристів. Ми дуже задоволені».

Як порівняти зі звичайним пломбіром, температура джелато на 10 градусів вища. Це дає змогу повною мірою розкрити його смак.

Справжнє джелато роблять прямо на місці й продають одразу ж після приготування. Має тисячі видів. Крім свіжого молока, вершків і цукру, може містити шоколад, сир, овочі та пряні трави. Кожен шеф-джелатер’є, а їх в Італії понад 30 тисяч, має свій таємний рецепт.

[туристка]:

«Ммм, усе морозиво в Римі на рівні. Це треба покуштувати, воно неймовірне».

[туристка]:
«Це абрикосовий шербет, і на смак він як справжня абрикоса. Він дуже смачний і дуже підходить для спекотних літніх днів у Римі».

В Італії до цього десерту — підхід серйозний. У Болоньї є спеціальний університет, де студентів з усього світу втаємничують у виробництво італійського морозива.

[Алессандро Масіа, майстер приготування морозива та викладач]:
«Експерименти — один із ключових аспектів нашої роботи. Маємо бути допитливими, знати, як збалансувати рецепт, як поєднувати інгредієнти».

Еудженіо Морроне — місцева знаменитість, володар золотої медалі чемпіонату світу з приготування джелато в складі збірної Італії.

[Еудженіо Морроне, джелатер’є]:
«Усі люблять морозиво, воно освіжає, утамовує спрагу, ощасливлює. Це десерт, тому його люблять і діти, і дорослі».

Заведено вважати, що джелато почали готувати ще давні римляни. Тоді десерт робили зі снігу, зібраного з гірських вершин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Джелато в Італії: літній бум відновив галузьНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяКанада обмежить час роботи для іноземних студентівАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: