20.09.2024
Телеканал NTD

Бракує дерев: у Парижі майже ніде сховатися від спеки

Бракує дерев: у Парижі майже ніде сховатися від спеки

Коли Францію накрила третя хвиля спеки, на відкритих місцях у Парижі стало спекотніше, ніж у Сахарі...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Коли Францію накрила третя хвиля спеки, на відкритих місцях у Парижі стало спекотніше, ніж у Сахарі. Температура асфальту перед Оперою Гарньє піднялася до 56 градусів. Сховатися від палкого сонця ніде.

А це Італійський бульвар. Тут температура поверхні — 28 градусів.

[Тангуї ле Дантек, працівник організації захисту дерев]:
«Тут тінь, і відразу відчувається легкий вітерець».

Спека оголила серйозну проблему Парижа — тут дуже мало дерев. Парки та сквери займають лише 10 % території столиці. Для порівняння, у Лондоні зелених насаджень утричі більше, а в Осло — майже всемеро.

Мерія Парижа хоче створити «острівці свіжості», зокрема біля шкіл. У планах — до 2026 року посадити 170 тисяч дерев.

[Жак Бодр’є, заступник мера Парижа]:
«У Парижі на сто шкільних територій припадає майже два гектари зелених насаджень. Це вже багато. Ми також озеленюємо вулиці».

Водночас паризькі екологи б’ють на сполох. За розпорядженням влади у столиці вирубують дорослі дерева, щоб звільнити місце для саджанців. Так, у квітні в одному районі зрубали 70 дерев.

[Томас Брейл, еколог]:
«Ці дерева мали свою роль (у боротьбі зі спекою та очищенням повітря). Вони були здоровими, бо в 50 років каркас південний або платан майже ніколи не хворіють. Вони захищені від хвороб, грибків та комах».

Екологи вважають стратегію влади суперечливою. Саджанці не дають бажаної тіні, а також погано переносять екстремальну погоду й можуть загинути. Однак у мерії заявляють, що закласти нові парки, не вирубуючи дерев, не вдасться.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бракує дерев: у Парижі майже ніде сховатися від спекиНирки — у центрі нової кризи в НепаліДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніЯку країну визнали найщасливішоюУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїКовбаса з єнотів — новий делікатес у Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: