20.02.2024
Телеканал NTD

Сільська медитація: фестиваль косарів влаштували в Литві

Сільська медитація: фестиваль косарів влаштували в Литві

У Литві стартує фестиваль косарів. Велике поле в ​​селі Рупкальвяй перетворилося на 100-метровий полігон для 50..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

У Литві стартує фестиваль косарів. Велике поле в ​​селі Рупкальвяй перетворилося на 100-метровий полігон для 50 учасників. Вони на швидкість проходять 30-метрову дистанцію, спритно минаючи перешкоди, такі як пташині гнізда.

Кажуть, що ручне косіння — це своєрідна сільська медитація серед того хаосі, який коїться у світі.

[Зімантас Морквенас, співорганізатор фестивалю]:
«Коса — це інструмент, за допомогою якого можна відчути єдність із природою. Ми, екологи, хочемо всіх закликати доглядати свої луки в гармонії з природою».

Також ручне косіння — діяльність екологічна. Використовуючи техніку, люди часто знищують гнізда з пташенятами. А це загрожує рідкісним видам.

Приміром, біля села Рупкальвяй розмножується один із найрідкісніших видів птахів Європи — очеретянка прудка. Вона є лише в чотирьох країнах світу. Наразі пернаті готуються летіти до західної Африки на зимівлю.

[Ромас Баракаускас, учасник]:
«Це все спадок моїх бабусь та дідусів. Я не тримав коси з малих літ, майже 40 років. Було кілька спроб потренуватись та й усе».

[Егле Гопайте, учасниця]:
«Ми жили в селі, тому знаємо, що це таке. Цікаво це спробувати тепер, у моєму віці».

[Ерландас Сланвіскас, учасник]:
«Я теж виріс у селі. Коли був молодим, доводилося косити. Ми почули про чемпіонат і вирішили відновити навички».

Переміг Козмас Аускальніс. Щоби пройти 30-метрову трасу, йому знадобилося трохи менше ніж чотири хвилини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сільська медитація: фестиваль косарів влаштували в ЛитвіНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до Ізраїлю19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: