20.02.2024
Телеканал NTD

Кліматичні мігранти: історія сім’ї, яка втекла на інший кінець США

Кліматичні мігранти: історія сім'ї, яка втекла на інший кінець США

Цей півень сповіщає, що на фермі у Вермонті все спокійно. Разом із ним тут мешкають кури,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Цей півень сповіщає, що на фермі у Вермонті все спокійно. Разом із ним тут мешкають кури, кози, а також сім’я кліматичних мігрантів.

Еллі, Джеймс і їхні п’ятеро дітей раніше жили в Каліфорнії. Але у 2018 році через одну з найнищівніших пожеж в історії штату вони втратили свій дім і поїхали на інший кінець США.

Рятувалися зі свого міста останньої миті. Їхали машиною скрізь дим і полум’я. Згодом знайшли місце, де ймовірність виникнення пожеж мінімальна, як і посух, землетрусів та й узагалі природних катаклізмів.

Вони шукали також дешевшу землю. І зрештою прибули до міста Проктор, що в районі найкращих американських гірськолижних курортів.

[Еллі Гольден, кліматична мігрантка]:
«Гадаю, найбільше нас жахав ризик знову стати безпритульними. Ми більше не хотіли втрачати дім».

Тепер діти тішаться життям на фермі. Допомагають збирати на продаж квіти, катаються на велосипеді, а ще гуляють своєю ділянкою завбільшки кілька десятків гектарів.

[Еллі Гольден, кліматична мігрантка]:
«Я дуже рада, що ми виїхали. Це було важко. Це найтяжче, що ми будь-коли робили. Ми довго сумували за домом, друзями. Але посуха вже не сезонна. Вона цілий рік. Я бачу, що наші друзі досі намагаються відновити свої будинки. Але я не могла ввесь рік постійно непокоїтися».

Експерти кажуть, що у 2021 році в США внаслідок кліматичних катаклізмів загинуло найбільше людей за попередні 10 років. 20 природних лих забрали життя майже 700 осіб. А збитки оцінили в 145 мільярдів доларів.

Під час переїзду для багатьох американських сімей клімат стає вирішальним чинником. Так, у місцях, де часто бувають пожежі, тепер селяться рідше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кліматичні мігранти: історія сім’ї, яка втекла на інший кінець СШАМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаПогорільці в Чилі відновлюють своє житло

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: