24.04.2024
Телеканал NTD

У Стамбулі відкрився центр координації експорту зерна з України

У Стамбулі відкрився центр координації експорту зерна з України

У середу, 27 липня, у Стамбулі офіційно відкрили Спільний координаційний центр (СКЦ) для нагляду за експортом..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

У середу, 27 липня, у Стамбулі офіційно відкрили Спільний координаційний центр (СКЦ) для нагляду за експортом українського зерна. У церемонії брав участь міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Під час виступу він наголосив, що сторони мають намір вивезти близько 25 мільйонів тонн зерна. Це, на його думку, знизить світові ціни на продовольство.

[Хулусі Акар, міністр оборони Туреччини]:
«Нині триває планування й приготування до виходу з українських портів перших кораблів із зерном».

Спільний координаційний центр контролюватиме вихід суден із трьох українських портів: Одеси, Чорноморська та Південного. А також перевірятиме кораблі, що прибуватимуть до Туреччини, на наявність зброї.

Усі сторони матимуть у СКЦ своїх представників, які контролюватимуть виконання плану. Загалом у центрі працюватиме 20 співробітників з України, Росії, Туреччини та ООН.

Вивезення торішнього зерна дасть Україні змогу звільнити місце для нового врожаю. Згідно з договором, це треба зробити за 120 днів.

Спільний координаційний центр було створено відповідно до угоди, підписаної 22 липня Україною, ООН і Росією. Проте вже 23 липня Москва завдала ракетного удару по Одеському торговому порту, де лежало призначене для експорту збіжжя. На щастя, зерносховище не постраждало.

Українські фахівці не виключають, що російська сторона й далі намагатиметься завадити втіленню в життя «зернової угоди».
Коротке посилання на цю сторінку:

У Стамбулі відкрився центр координації експорту зерна з УкраїниУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківВеликі повені на півночі Іраку: є загибліНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британців

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: