20.07.2024
Телеканал NTD

ВООЗ оголосила віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією

ВООЗ оголосила віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацією

Віспу мавп назвали глобальною надзвичайною ситуацією. Це інфекційне захворювання раніше поширювалося переважно в Африці, але недавно..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Віспу мавп назвали глобальною надзвичайною ситуацією. Це інфекційне захворювання раніше поширювалося переважно в Африці, але недавно його виявили у понад 70 країнах світу.

Голова ВООЗ оголосив режим НС попри те, що в організації немає одностайності щодо доцільності такого кроку.

[Тедрос Адханом Гебреєсус, голова ВООЗ]:
«Ми спостерігаємо спалах, який швидко поширився по всьому світу завдяки новим способам передання, про які ми надто мало знаємо. Тому я вирішив, що глобальний спалах віспи мавп є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, яка має міжнародне значення».

Попередні кілька десятиліть епідемії віспи мавп траплялися у Центральній та Західній Африці. Проте з травня тисячі хворих виявили у Європі, Північній Америці та інших місцях.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США, хворих — понад 16 тисяч у 74 країнах.

Водночас випадки смерті зареєстровано лише в Африці, переважно в Нігерії та Конго. Там поширюється небезпечніший штам.

В Африці віспа мавп передається людям переважно від диких тварин, таких як гризуни. Спалахи зазвичай локальні.

Однак у Європі, Північній Америці та інших місцях інфекція почала поширюватися серед людей, які не контактували з тваринами й не їздили до Африки. Примітно, що 98 % хворих — чоловіки, які мають статеві контакти з чоловіками.

Експерти підозрюють, що джерелом спалаху в Європі та Північній Америці були дві вечірки в Бельгії та Іспанії.

Глобальна надзвичайна ситуація — це найвищий рівень небезпеки ВООЗ. Але він не завжди означає, що хвороба особливо заразна чи смертельна.

У ВООЗ кажуть, що генеральний директор вніс віспу мавп до цієї категорії, щоб світова спільнота серйозно ставилася до нинішніх спалахів.

Раніше організація оголошувала НС у зв’язку з коронавірусом, поліомієлітом, вірусами Ебола та Зіка.
Коротке посилання на цю сторінку:

ВООЗ оголосила віспу мавп глобальною надзвичайною ситуацієюЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компонентиЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Коли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиПарламент Туреччини схвалив заяву Швеції на вступ до НАТО

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: