29.06.2024
Телеканал NTD

Метелики данаїда монарх тепер під загрозою зникнення

Метелики данаїда монарх тепер під загрозою зникнення

Метелики данаїда монарх, які перелітають тисячі кілометрів, тепер опинилися під загрозою зникнення. Про це оголосила Міжнародна..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Метелики данаїда монарх, які перелітають тисячі кілометрів, тепер опинилися під загрозою зникнення. Про це оголосила Міжнародна спілка охорони природи.

Щоосені монархи залишають місця розмноження на сході США та Канади, щоби провести зиму, щільно обліпивши дерева в Мексиці та Каліфорнії.

У 90-х роках минулого століття їх рахували мільйонами. Проте відтоді популяція зменшилася на понад 85 %.

Нещодавно вид додали до Червоної книги Міжнародної спілки охорони природи.

[Карен Обергаузер, біолог]:
«Те, що відбувається з монархами, схоже на смерть від тисячі порізів. Ми знаємо, що за останні 30 років монархів ставало дедалі менше: спочатку впродовж перших приблизно 15 років дуже стрімко, а потім повільніше і з більшими щорічними коливаннями».

Вирубування лісів знищує місця зимівлі метеликів. А використання пестицидів вбиває молочай — рослину, якою харчуються личинки монархів.

[Карен Обергаузер, біолог]:
«Зникли ті кукурудзяні та соєві поля, на яких раніше ріс молочай».

Також біологи зазначають, що великі території заходу США вже кілька років потерпають від посухи. Клімат став жаркішим та посушливішим. Така погода змушує метеликів зарано починати міграцію, до того як виросте молочай, якого й так мало.

Загалом, за даними Міжнародної спілки охорони природи, понад 41 тисяча видів тварин сьогодні перебуває під загрозою зникнення. Науковці називають це шостим масовим вимиранням планети.

У середу до метеликів монарх у списку долучилися всі види осетрових — великих доісторичних риб, що живуть у Євразії і Північній Америці. Вони опинилися під загрозою через сторіччя надмірного вилову заради м’яса та ікри.

За даними Спілки, з 26 видів осетрових 17 наразі вважають такими, що перебувають під загрозою зникнення.

Утім, є і позитивні зміни — чисельність тигрів збільшилася на 40 %, якщо порівняти з останніми підрахунками 2015 року. У дикій природі їх уже 5578 особин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Метелики данаїда монарх тепер під загрозою зникненняМарокко: лазні закриті, води немаєФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиКаталонія почне жорстко економити воду через велику посухуLucasfilm подає до суду на чилійську автомийку за плагіат «Зоряних воєн»Shell продасть проблемні берегові підприємства в НігеріїЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьми

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: