Рецепт соусу привезли до Австралії ще у XVIII столітті з Індонезії. Мореплавці продавали страву місцевим аборигенам. Їм сподобалося.
Сьогодні, якщо ви попросите мешканця Північної Території розкрити рецепт страви, то, найімовірніше, вам відмовлять.
Марк готує соус усе своє життя. Додає качиний потрух та креветкову пасту. Саме вони змінюють смак і запах.
[Марк Мотлоп, шеф-кухар]:
«Гарний шеф-кухар ніколи не розкриває свого повного рецепта. Один інгредієнт, який я кладу в соус, я вам не покажу».
А Нурайнія навчилася готувати блачан у своєї матері в Індонезії. 20 років тому вона відкрила ресторан у Дарвіні й не могла повірити, що соус вже був популярним.
[Нурайнія Маджид, шеф-кухар]:
«Я запитала свого чоловіка: “Звідки аборигени знають блачан?” Тоді він пояснив».
Свою суміш вона не варить, а смажить. І виходить теж дуже смачно.
[Марк Мотлоп, шеф-кухар]:
«Якщо хтось смажить барбекю, блачан завжди на столі. І якщо їдете на весілля до Дарвіна, туди теж обов’язково хтось потай пронесе блачан».
Головне — не забувати три головні правила: готуйте блачан дерев’яною ложкою, їжте чистою і не питайте рецепта.
Коротке посилання на цю сторінку: