24.05.2024
Телеканал NTD

Картопля подорожчала на 127 % — в Естонії небувала інфляція

Картопля подорожчала на 127 % — в Естонії небувала інфляція

В Естонії виникла найвища інфляція в єврозоні. У червні вона становила 22 %, якщо порівняти з..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

В Естонії виникла найвища інфляція в єврозоні. У червні вона становила 22 %, якщо порівняти з тим же місяцем попереднього року.

Ціни зросли на всі основні товари.

[Катрін Ріісалу, директор із закупівель супермаркету]:
«Найбільше подорожчала картопля — на 127 %. Також олія, яйця, м’ясо, сир та молоко — усі основні продукти, які люди купують. Усе через те, що електроенергія в Естонії дуже дорога. Також треба бензин, пальне для перевезення».

Щоб упоратися з різким стрибком цін, жителі Таллінна змінюють кулінарні звички та рідше користуються власними авто.

[Тону Лівак, житель Таллінна]:

«Приблизно п’ять років тому я успадкував від матері будинок. І торік рахунок за грудень був 590 євро. Я працюю на повну ставку й заробляю 1200–1300 євро. Тож поки дуже складно. Ціни на продукти теж дуже зросли».

[Герда Тілк, жителька Таллінна]:
«Я не їжджу машиною так часто, як раніше. Купила велосипед і їжджу на ньому. У магазинах шукаю знижки й таке інше. Економлю на простих речах».

Основна причина інфляції — зростання цін на пальне та газ. Економісти кажуть, що в Естонії подорожчання цих енергоносіїв відчувається швидше ніж в інших європейських країнах.

[Каспар Оя, економіст]:
«Ми побачили це в наших рахунках за електроенергію. В Естонії більшість енергетичних контрактів нефіксовані. Тобто зростання цін на пан’європейській біржі електроенергії відразу позначилося на цінах на електроенергію для споживачів. У решті Європи на це піде час».

Нещодавно обраний уряд обіцяє збільшити неоподатковуваний мінімальний дохід до рівня мінімальної заробітної плати. Це допоможе людям оплачувати рахунки за світло та газ.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: