19.01.2024
Телеканал NTD

Нова Зеландія та ЄС погодили договір про вільну торгівлю, але він «нікому не подобається»

Нова Зеландія та ЄС погодили договір про вільну торгівлю, але він «нікому не подобається»

Євросоюз та Нова Зеландія завершили переговори щодо угоди про зону вільної торгівлі. Вона збільшить обсяг продажу..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Євросоюз та Нова Зеландія завершили переговори щодо угоди про зону вільної торгівлі. Вона збільшить обсяг продажу товарів та послуг між двома партнерами на 30 %.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн виступають перед журналістами після зустрічі в Брюсселі.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Наші фермери з обох боків виграють. Це не лише зниження мит. Ми разом працюватимемо над стійкими продовольчими системами, поліпшуватимемо умови утримання тварин, підвищуватимемо якість продуктів та добрив, зменшуватимемо використання пестицидів».

[Джасінда Ардерн, прем’єр-міністр Нової Зеландії]:

«Сьогодні ми укладаємо угоду, яка дасть ліпші торгові можливості для наших експортерів».

Угода скасує мита на широкий спектр продуктів. Це також буде перший договір ЄС, який міститиме можливість накладення санкцій, якщо якась зі сторін порушить екологічні чи трудові стандарти.

Мита знизять на експорт європейської свинини, вина, шоколаду, кондитерських виробів та печива. ЄС відкриється для більшої кількості молочних продуктів та яловичини з Нової Зеландії.

Утім, поки угода ще сира. Багатьом фермерам з обох боків вона не подобається.

[Демієн О’Коннор, міністр торгівлі Нової Зеландії]:
«Ми дійшли консенсусу. Але треба розуміти, що договір поки нікому не подобається. Ідеться про компроміс. Поки що обидві сторони прагнуть підтримувати своїх виробників продуктів та своїх фермерів».

Угоду про вільну торгівлю розробляли близько 14 років. Приблизно десять років тому з’явилася конкретніша концепція, а чотири роки тому почалися переговори.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова Зеландія та ЄС погодили договір про вільну торгівлю, але він «нікому не подобається»Чому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіНа Кубі в останню хвилину відклали підвищення в п’ять разів цін на бензинЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінІноземні туристи раді: курс єни впав до 34-річного мінімумуСвітові ціни на какао б’ють рекорди

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: