25.09.2024
Телеканал NTD

Риба-робот полює на пластик у Світовому океані

Риба-робот полює на пластик у Світовому океані

Риби-роботи, що їдять мікропластик, — мрія еколога. І вони стали реальністю. Науковці Сичуанського університету, що на..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Риби-роботи, що їдять мікропластик, — мрія еколога. І вони стали реальністю. Науковці Сичуанського університету, що на південному заході Китаю, створили біонічну машину, яка допоможе очистити Світовий океан.

Пристрій завдовжки півтора сантиметра, м’який і гнучкий. Команда створила рибок із матеріалу перламутрового відтінку.

[Юань Ван, розробниця]:
«Ми розробили легкого мініатюрного робота. Його можна використовувати по-різному. Можна навіть під час хірургічних операцій. Його запускають у тіло для всіляких маніпуляцій».

Риба-робот починає рухатися, якщо на неї направити інфрачервоний промінь. Переміщається зі швидкістю 30 міліметрів за секунду — майже як планктон, що дрейфує у воді.

Пристрій притягуватиме шматочки мікропластику. Їх в океані безліч. Вони утворюються внаслідок розпаду пластикового сміття. Сліди мікропластику науковці вже знайшли в питній воді та продуктах.

[Юань Ван, розробниця]:
«Мікропластик невеликий — менший ніж 5 міліметрів. Його пориста структура всотує шкідливі речовини, такі як важкі метали. А це лише збільшує його токсичність. Він шкідливіший для людини, ніж звичайний пластик, тому ми насамперед почали вивчати цю проблему».

Біоробот зараз плаває лише на поверхні води. Але команда планує його удосконалити, щоби він міг і спускатися на глибину.
Коротке посилання на цю сторінку:

Риба-робот полює на пластик у Світовому океаніМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: