16.08.2024
Телеканал NTD

Адронний колайдер запускають, щоб знайти темну матерію

Адронний колайдер запускають, щоб знайти темну матерію

Великий адронний колайдер знову запускають. Останні три роки цей прискорювач заряджених частинок проходив техобслуговування та модернізацію...

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Великий адронний колайдер знову запускають. Останні три роки цей прискорювач заряджених частинок проходив техобслуговування та модернізацію. Тепер він готовий до нових відкриттів, зокрема до пошуку так званої темної матерії.

[Ренде Стіренберг, співробітник ЦЕРН]:
«Якщо подивитися на нічне небо, то побачиш лише 5 % того, що там є. А решту 95 % побачити неможливо. Ми називаємо це темною матерією. Сподіваємося, що зможемо знайти сліди її існування».

Для цього науковці планують різко збільшити кількість зіткнень, а отже, і ймовірність нових відкриттів.

Водночас 4 липня відзначили 10-ту річницю першого запуску колайдера, проведеного за нижчої потужності. Тоді вдалося довести існування так званої частинки Бога — бозона Гіггса. Вона пояснює, як фундаментальна матерія набула масу для формування зірок і планет.

Дослідники кажуть, що запустити колайдер не так просто, як здається.

[Ренде Стіренберг, співробітник ЦЕРН]:
«На жаль, усе починається не з натискання кнопки. Апарат дуже складний, містить тисячі магнітів. І не лише магніти, а й променеву апаратуру, систему захисту й таке інше».

Усі ці системи потрібно протестувати окремо та переконатися, що все працює.

[Ренде Стіренберг, співробітник ЦЕРН]:
«Наступний етап — змусити все працювати як оркестр. Для того, щоби промінь рухався, усі ці магніти повинні діяти певним чином і в потрібний час. Як оркестр. Усі інструменти мають вступити вчасно, тільки тоді вийде музика».

Великий адронний колайдер розміщений у тунелі завдовжки майже 27 кілометрів на кордоні Франції та Швейцарії. Це найбільша експериментальна установка у світі. Її збудував Європейський центр ядерних досліджень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Адронний колайдер запускають, щоб знайти темну матеріюМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: